Céklás répatorta mogyorós krémsajtos bevonóval

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 300 g cukor
  • 175 ml hevíthető olaj ( sárgabarackmag-, dió-,
    oliva, esetleg napraforgóolaj)
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 60 ml melegvíz
  • 250 g liszt
  • 1 sütőpor
  • csipet só
  • 1 ek őrölt fahéj
  • szerecsendió
  • 200 g finomra reszelt sárgarépa
  • 100 g finomra reszelt cékla
  • 50 g durvára vágott dió/pekándió/mogyoró

A bevonathoz:

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd vajazzunk ki egy 23 cm-es átmérőjű sütőformát.
A tojásokat válassszuk szét, és tegyük a tojás sárgáját egy tálba, majd miután hozzáadtuk a cukrot, vizet, vaníliát és olajat, keverjük csomómentesre robotgéppel.
Egy másik tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sütőport és a fűszereket és simára keverjük. Egy külön tálban keményre verjük a tojásfehérjéket. Lereszeljük a répát és a céklát, majd az egészet hozzáadjuk a lisztes keverékhez. A felvert tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk a keverékbe.
A mixet töltsük a formába és süssük 40-50 percig, amíg a sütemény barna színűre sül. Tapintással és késpróbával ellenőrizzük állagát. Hagyjuk a tortát kihűlni a formában.
A bevonó elkészítéséhez robotgéppel addig verjük fel a cukrot, vajat és a mogyorókrémet amíg puha hab állagot kapunk. Adjuk hozzá a krémsajtot és keverjük tovább, amíg állaga teljesen sima nem lesz. A bevonót kenjük vastagon a kihűlt süteményre, díszítsük diószórással.