Egészben sült szaibling ázsiai ihletésü fodros kellel és édesburgonyával

dt_szaibling_edesburgonya_fodros_kel-430x283

Hozzávalók:

  • 1 szaibling (400g)
  • 300g édesburgonya
  • 6 szár fodros kel
  • 30g friss gyömbér
  • 1 piros pepperóni
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2ek szójaszósz
  • 2ek Donum Terrae pirított szezámolaj
  • 1/4tk rizsecet
  • csipet barna cukor
  • 1tk koriandermag
  • 1/4tk fekete bors
  • 1/2tk tengeri só

Elkészítés:

Hámozzuk meg az édesburgonyát és vágjuk 1cm-es kockákra. 40mp-ig blansírozzuk zubogó forró sós vízben, majd szűrjük le és jeges vízben hűtsük le. Alaposan csepegtessük le.

Mossuk meg a fodros kelt és falatnyi méretű darabokban csipkedjük le a leveleit a kemény száráról. Zubogó forró sós vízben blansírozzuk 10mp-ig, majd szűrjük le és jeges vízben hűtsük le. Enyhén nyomkodjuk ki a folyadékot, majd kissé fellazítva hagyjuk 10 percig száradni.

Aprítsuk nagyon finom apró kockákra a pepperónit (ízlés szerint távolítsuk el a magokat és hártyákat), a meghámozott gyömbért és a fokhagymát. Adjuk a kellel és édesburgonyával együtt egy nagy tálba és locsoljuk meg 2ek szójaszósszal, 2ek szezámolajjal és 1/4tk rizsecettel. Szórjuk meg egy csipet barna cukorral és egy csipet sóval, majd óvatosan, de alaposan kavarjuk össze a tál tartalmát. Hagyjuk fél órán át pihenni.

Egy nagy sütőtálat tegyünk a sütőrácsra és melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.

A szobahőmérsékletű halat mossuk le hideg vízzel és konyhapapírral töröljük szárazra. Mozsárban törjük össze a tengeri sót a fekete borssal és koriandermaggal. Alaposan dörszöljük be ezzel a fűszerkeverékkel a halat kívül és belül.

Vegyük ki a forró sütőtálat a sütőből. Kavarjuk át a zöldséget, adjuk a sütőtálba és oszlassuk el egyenletesen. Helyezzük a halat a zöldségágyra és süssük kb. 25 percig 200°C-on a középső sínen.

Tálaláskor osszuk szét a zöldséget 2-3 előmelegített tányér között. A halról távolítsuk el a bőrét és dobjuk el. Kanállal fejtsük le a hal gerincéről a húsát és tegyük a zöldségre.

 

Nagy Robi jóvoltából számos érdekes és izgalmas étellel ismerkedhetünk meg, amiért hálásak vagyunk ! Ide kattintva pedig megtudhatjátok honnan jött az ötlet ehhez a fogáshoz.

Vélemény, hozzászólás?