Kendermagkrémes kuglóf

Hozzávalók (1 literes kuglóf formába):

kuglóf

  • 113 ml tej
  • 237 g liszt
  • 1 evőkanál szárított élesztő
  • 25 ml langyos víz
  • 75 g cukor
  • 8 db tojássárgája
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 63 ml olvasztott vaj
  • 100 g Donum Terrae Kendermagkrém

Díszítéshez :

  • 200 g étcsokoládé, 2 teáskanál olaj
  • 50 g fehér csokoládé, 1 kávéskanál olaj

Vaníliás öntethez :

  • Félcsomag Dr Oetker házi krémes por
  • 8 deci tej

Elkészítése:

Felmelegítjük a tejet majd öntsük át egy nagy tálba és adjunk hozzá 90 g lisztet , majd keverjük jól össze.
Hagyjuk kihűlni, közben az élesztőt langyos vízben oldjuk fel és adjunk hozzá fél evőkanál cukrot, 5 percig pihentessük.
Ezután belekeverjük a lisztes tejbe és letakarva duplájára kelesztjük.

Szintén egy nagy tálban kikeverjük a tojássárgáját a sóval, vanília aromával és a maradék cukorral.
Addig keverjük egy elektromos habverővel,  míg ki nem fehéredig ! Nagyon habosra !
Ezután hozzá keverjük a megkelt tésztánkat és az elektromos gépünkön kicseréljük a habverőt a dagasztókarokra, majd hozzá keverjük a maradék lisztet is, amivel 7 percig dagasztjuk.
Bele dagasztjuk az olvasztott vajat, utána a kendermagkrémet és így dagasztjuk tovább 10 percig.
Olajjal lekenünk egy műanyag fóliát és befedjük vele a tálban lévő tésztánkat.
Meleg helyen duplájára kelesztjük.
Amikor duplájára kelt, ismét dagasszuk át 2-3 percig, míg a levegő ki nem megy belőle és újra takarjuk le a fóliával és ismét kelesszük duplájára.

Végül, ismét nyomkodjuk ki a tésztából a levegőt, 1-2 mozdulattal dagasszuk át a tésztát és mivel ragadós a tészta vizes kézzel rakjuk át a  hideg vajjal kivajazott kuglóf formánkba.
Takarjuk le a fóliával és addig kelesztjük amíg a kuglóf formánk pereméig nem jön fel a tésztánk.
Előmelegítjük a sütőt, 180 -fokra gáz 4 , és tűpróbáig sütjük , kb 50 perc.

Vaníliás öntet elkészítése :
A krémes port a tejjel egy gépi habverővel habosra keverünk és a hűtőbe rakjuk
Ha fél csomag  krémes port keverünk ki 8 deci tejjel akkor pont vanília öntet sűrűségű krémet fogunk kapni.

Amikor a kuglófunk már kihűlt, olvasszuk fel az étcsokoládét az olajjal és vonjuk be vele a kuglófunkat, majd olvasszuk fel a fehér csokoládét is az olajjal és csíkokban spricceljük át vele az étcsokoládét.
Hűtőbe rakjuk dermedni.

Végül tetszés szerint díszíthetjük és szeletenként vanília öntettel kínáljuk.
Kitűnő hidegen is, de nekem egy kicsit átlangyosítva még finomabb.

Ezt a finomságot Jámborné Budai Mónika, azaz Bibimoni készítette receptversenyünkre.

További finomságokat tőle a blogján találtok.

Vélemény, hozzászólás?