Melegben hideget? – Kicsi Vú táplálkozási tanácsai hirtelen jött nagy melegre

Egyszerre itt termett a nyár- mintha a tavasz átrohant volna felettünk…

Hirtelen hosszú sorokat látni a fagyizóknál, készülnek a limonádék és leginkább csak nyers dolgokat ennénk. De mire figyeljünk ebben  a hirtelen és idő előtt jött nyárban? Vajon a szervezetünk tényleg ennyire igényli a hűsítést? Tudjuk “túlhűteni” a szervezetünket?

Megkérdeztem Farkas Vikit, más néven Kicsi Vú-t, hogy a kínai gyógyító konyha mit tanácsol ilyenkor.

 

Farkas Viki -Kicsi Vú

Természetes és ösztönös, hogy ilyenkor jobban kívánjuk a nyers ételeket, a könnyű fogásokat, és lekerülnek az étlapról a jobb helyeken a zsíros húsételek, bő olajban sültek. A nyár kihívása, hogy úgy frissítsük magunkat, és úgy pótoljuk a sok izzadással elvesztett testnedveket, hogy közben ne hűtsük le nagyon az emésztésünket. Nyáron a belső meleg (testünk jang energiája) a test felszínén tartózkodik, a pórusok kitágulnak, izzadunk. Ennek megfelelően a test mélye hidegebb, azaz az emésztőrendszerünk nincs topon – érzékeny lehet a túl sok hűtő ételre-italra. Főleg a napi szinten fogyasztott jégkrém és fagyi tudja nagyon lehűteni és nyálkásítani az emésztést, aminek hasmenés lehet a következménye (hosszabb távon pedig egy legyengült immunrendszer). A hideg emésztés tünetei például az evés utáni puffadás, telítettségérzet, és fáradtság, valamint a lágy széklet.

 

Milyen főzési- sütési eljárásokat javasolsz? Van-e kedvenc grillezős vagy piknikezős recepted, titkos praktikád, amivel családodat megleped, és egyben vigyázol is a “közepükre”?

 

A rövidebb főzési-sütési eljárások passzolnak az évszak energetikájához: a wokozás, párolás, rövid főzés, blansírozás. Emellett érdemes megfigyelni, hogyan főznek a meleg klímájú országokban, Görögországban, Törökországban például. Feltűnően sok a grillezett étel, szeretik a bárányhúst, ami a legmelegítőbb a húsfélék közül és nem az a jellemző, hogy nyers salátákon tengődnének. Ennek az előbb említett sajátosság az oka: hogy nyáron az emésztés védelemre szorul és a grillezés a legjangabb, legmelegítőbb konyhai eljárások egyike. Nem véletlen az sem, hogy a török büfékben meleg mentateával kínálják a vendéget, a menta ugyanis hűt, frissít, akkor is, ha melegen fogyasztják. És egész más érzés a gyomornak, mint egy jeges limonádé.

Az én kedvenc nyári műfajom a mediterrán és arab konyha meleg előételei, falatkái – az antipasti, tapas, mezze vonal. Egy finom grillezett, marinált cukkini friss zöldfűszerekkel megszórva vagy serpenyőben pirított gombák olívaolajjal meglocsolva és egy pohár hideg könnyű fehérbor – ennél tökéletesebb vacsorát nem nagyon tudok elképzelni. 🙂

 

Melyek ebben az időszakban a legjobb, leghasznosabb zöldségek-gyümölcsök, amiket mindenképpen igyekezzünk fogyasztani?

 

Nyáron a közép védelmén kívül a másik feladat a testfolyadékaink táplálása, mert az izzadással sok folyadékot veszítünk. A szezon adta termények mind alkalmasak erre, a nyári zöldségek mind lédúsak (pl. padlizsán, cukkini, paradicsom), és a gyümölcsök is frissítenek, oltják a szomjat. A vért a piros bogyósok táplálják különösen, meg a zöld leveles növények, mint például a spenót és a mángold. A lecsó, a töltött paprika, a ratatouille (a franciák lecsója) vagy egy finom tökfőzelék mind tipikus nyári étel. A bogyós gyümölcsöket felfőzve, kis keményítővel besűrítve pedig finom kompótot főzhetünk. Egy kis kanál kókusztejszínnel vagy görög joghurttal szobahőmérsékleten fogyasztva igazi vértonik.

 

Ha szeretnél többet megtudni a kínai gyógyító konyháról és az alapanyagok energetikai hatásáról, látogass el  a http://5elemkonyha.hu/  oldalra vagy Kicsi Vú 5 elem konyhája facebook oldalára!

 

A másik jó hír még last minute tudsz jelentkezni Viki nyári online főzőtanfolyamára! Kattints ide a részletekért!