Mire használd a magkrémeket? 2. rész: Kásák, műzlik

A magkrémeket hozzáadhatod kedvenc műzlidhez vagy zabkásádhoz. Ha a hideg reggelik híve vagy és reggelente még félálomban pakolod a reggeliző tálkádba a dolgokat, a magkrémes üveg is gyakran megfordulhat a kezedben. A műzlivel az lehet a „gond” hogy hamar megéhezel utána. Ha teszel a műzlidhez egy kanálkával kedvenc magkrémedből, a reggeli hatása délig is kitarthat. Mivel összetett szénhidrátok alkotják, lassabban szívódnak fel, így később jön az éhségérzet. Ehhez a variációhoz nem adok külön receptet, hanem kísérletezésre biztatlak!

Ha viszont reggelente inkább meleget szeretsz enni- ami az Ötelem konyha– kínai gyógyító konyha –szerint ajánlott, és az édes ízzel kezded a napot, akkor a zabkása és a különböző főzött reggeli kásák a Te barátaid. A pelyheket, gabonákat váltogathatjuk, variálhatjuk kedvünkre, az emésztésünk, egészségünk is meg fogja hálálni. Ha még idegenkedsz a kásák világától, adj egy esélyt nekik, szerintem nem fogod megbánni!  Ha pedig megtanulod a kása készítés alapelveit, tényleg nem kell hozzá recept csak kisérletezési kedv. A végeredmény pedig minden esetben egy tápláló, egészséges reggeli, ami energiát ad ebédig!

A  következő zabkása recept Kicsi Vútól ( Farkas Viktória)  Ötelem konyha szakértőtől származik, gyorsan elkészíthető, variálható.

Zabkása de lux

Hozzávalók 3 főre:

  • 3 dl rizstej/zabtej  + 3 dl víz felforralva
  • 1 marék mazsola, vagy egyéb aszalt gyümölcs
  • késhegynyi őrölt fahéj
  • csipet só
  • 1 tk citromlé
  • ½ tk gabonakávé/holland kakaópor
  • 1 édeskés alma meghámozva, lereszelve/felkockázva
  • 1 bögre (2,5 dl-es) lágy zabpehely
  • 1 tk magkrém ( Mandulakrém, Szezámkrém,Kesudiókrém)
  • méz ízlés szerint
  • a tetejére: aprított dió szárazon megpirítva és kevés dióolaj

Elkészítés:

Egy edényben feltesszük melegedni a tej ls a víz keverékét. Hozzáadjuk az aszalványokat. Hagyjuk felforrni. Hozzáadjuk a fahéjat, csipet sót, citromlevet, gabonakávét vagy kakaót és hozzátesszük a zabpelyhet.  Beletesszük az almát és fedő alatt puhára főzzük. Ha főzés közben úgy tűnik, hogy kevés a folyadék, még lehet hozzátenni vizet vagy tejet. Amikor a  zab megfőtt, kóstoljuk, meg, hogy kell-e tovább ízesíteni, fűszerezni. A végén adjuk hozzá kedvenc magkrémünket, ha szeretnénk, édesítsük mézzel. Tálaláskor szórjuk meg dióval és egy kis dióolajat tegyünk rá.