Mire használd a magkrémeket? 8.rész: Tésztaszószok

A tészta az egyik olyan étel, amit szinte egész héten tudnék enni. Főiskolás, egyetemista koromban ha üres is volt a hűtő és a kamra, az biztos, hogy volt otthon egy-két féle tészta, paradicsomszósz és pesto.
Ha már unod a klasszikus ízeket, de legalább annyira szereted a tésztát, mint én, akkor a magkrémek megintcsak kapóra jönnek!  Nem igényelnek nagyobb macerát ezek a tésztaszószok sem, mintha magad készítenél egy jó bolognait- sőt! Az egyszerűségben tündököl a nagyszerűség!

Ázsiai ihletésű tésztákhoz földimogyorót vagy kesudiókrémet használhatsz, de egy egyszerű tejszínes csirkés tésztaszószt megbolondíthatsz egy kis mogyorókrémmel- például. Azért mutatok két gondolatébresztő receptet, aztán bátran kísérletezz, hogy megtaláld  a saját kedvenced!

 

Japán Soba tészta kesudiós szósszal

Hozzávalók:

Feltét opciók:

  • párolt brokkoli
  • pirított csirke csíkok

 

Elkészítés:

Főzzük meg a tésztát.

Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat, a fokhagymát és a gyömbért pirítsuk óvatosan, nagyjából 1 percig. Adjuk hozzá a kesudiókrémet, szója szószt, juharszirupot, rizsecetet,  majd a vizet és keverjük simára. Hagyjuk összerottyanni, nagyjából fél percig.

Egy edényben keverjük össze óvatosan  kész tésztát a szósszal. Ízlés szerint tálalhatjuk párolt bokkolival, pirított csirkecsíkokkal, aprított kesudióval, szezámmmaggal megszórva


A soba tészta hajdina lisztből készül, ami nagyon egészséges és jótékony hatású a szervezetre. (Természetesen ebben a receptben helyettesíthetjük hétköznapi tésztával is.) A hajdina kiváló B vitamin forrás,  használták a magas vérnyomás kezelésére, megelőzi a krónikus májbetegségeket, és elvileg a székrekedés kezelésére is jó.

 

 

Gombás-mogyorópestos penne

 Hozzávalók a tésztához:

  • 400g penne tészta
  • 4ek vaj
  • 250g gomba felszeletelve
  • 1 ek parmezén sajt
  • só, bors, pterezselyem díszítésnek

Hozzávalók a pestohoz:

  • 2 ek Donum Terrae Mogyorókrém 
  • kis csokor firss bazsalikom- de tehetünk hozzá bébi spenótot, petrezselymet, ha hagyományosabb ízű pestot szeretnénk figyeljünk arra, hogy a végén a bazsalikom maradjon domináns íznek
  • 2-3 ek frissen reszelt parmezán sajt
  • kb 1dl olivaolaj
  • 1 nagyobb gerezd fokhagyma
  • fél citrom kifacsart leve
  • só, frissen őrölt bors ízlés szerint

Elkészítés:

Főzzük meg a pennét az utasítás szerint, csepegtessük le és tegyük félre. Tegyük turmixgépbe -vagy mozsárba a pesto hozzávalóit és dolgozzuk össze, amíg krémes lesz- a végén kóstoljuk meg, szükség szerint ízesítsük. Egy nagyobb serpenyőben olvasszuk fel a vajat és pirítsuk le a gombaszeleteket amíg szép barnák lesznek. Ne sózzuk meg a gombát, mert akkor levet ereszt és főni fog, nem pirulni. Tegyük rá a tésztát, parmezánt, sózzuk, borsozzuk, aprítsuk rá a petrezselymet, forgassuk össze. A pestot ekkor hozzá is keverhetjük vagy tálaláskor a tányérra kanalazhatjuk- ahogy tetszik.

 

 

Készítettem egy kisokost, amelyben összefoglaltam a magkrémek felhasználási területeit, receptötletekkel és egészségre gyakorolt jótékony hatásaival. Ha szeretnéd, ide kattintva letöltheted a teljes e-bookot!