Tavaszi édesburgonya-krémleves

A következő recept Kicsi Vú 5 elem konyhájából való 🙂

Hozzávalók:

4 személyre:

  • kevés olívaolaj vagy kókuszzsír
  • 2 szál újhagyma
  • 3 nagyobb édesburgonya
  • 5 dkg zeller
  • 2 savanykás alma
  • icipici fehér bors
  • 1-2 tk citromlé
  • késhegynyi őrölt kurkuma
  • 1 púpozott tk Donum Terrae KesudiókrémA tetejére:
  • 1 marék napraforgómag szárazon megpirítva
  • retekcsíra vagy rukkola felaprítva
  • extraszűz olívaolaj

Elkészítés:

A zöldségeket és az almákat meghámozzuk, falatnyi kockákra vágjuk. Az újhagymát is megtisztítjuk, a fehér és a világos részét felkarikázzuk (a sötétzöld részt félretesszük a díszítéshez).

Egy nagy fazékban kevés olajat vagy kókuszzsírt hevítünk és megpároljuk rajta az újhagymakarikákat. Utána hozzáadjuk az édesburgonya és a zellerkockákat, átforgatjuk, picike fehérborssal és sóval ízesítjük és felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi épp ellepi. Fedő alatt puhára főzzük a zöldségeket. Mikor már nagyjából megpuhultak, beleforgatjuk az almakockákat is. kevés citromlével, kurkumával ízesítjük, belekeverünk 1 púpozott tk kesuvajat és miután elzártuk a gázt, egy botmixerrel pürésítjük a levest.

Tálaláskor megszórjuk a maradék újhagymazölddel, egy kis retekcsírával vagy aprított rukkolával, szárazon pirított napraforgómaggal és meglocsoljuk kevés jó minőségű olívaolajjal.