Tojássárga “kenyér” medvehagymával, hónapos retekkel

Ezt a receptet is Nagy Robi a kiserletikonyha.hu blog írójának tarsolyából vettem kölcsön. Köszi Robi! 🙂

Hozzávalók:

  • 6 tojássárgája
  • 4,5g sütőpor
  • 3ek friss kecskesajttojássárga kenyér
  • 3ek créme fraiche
  • 3 szem hónapos retek
  • 6-8 levél medvehagyma
  • pár csepp ecet
  • 2ek Donum Terrae Mákolaj
  • 2-3tk kendermag
  • vaj

Elkészítés:

A receptben szereplő mennyiség 6 üdvözlőfalathoz elegendő.

A kuktába tegyük bele a rácsot / lemezt és öntsünk bele annyi hideg vizet, hogy éppen ellepje a lemezt.

A kuktában készült bunda nélküli bundás kenyérhez kavarjuk el a tojássárgáját 4,5g sütőporral és 1 bő csipet sóval. Osszuk szét a tojássárgáját 2 szufléforma között és helyezzük a szufléformákat a kuktába a lemezre. Zárjuk le a kuktát, melegítsük fel, amíg el nem éri a maximális nyomást (2 csík) és készítsük így 40 percig. Ezután kapcsoljuk ki a kukta alatt a hőforrást és hagyjuk a kuktát teljesen lehűlni. Miután teljesen lehűlt, nyissuk ki a kuktát, egy kis palettával vagy kenőkéssel válasszuk el a “kenyereket” a szufléformától és óvatosan rázzuk ki belőle. Vékony vágjuk le a “kenyerek” alját és tetejét, majd vágjuk 3 egyforma vastagságú szeletre. Tálalásig tegyük félre.

Kavarjuk el a kecskesajtot a créme fraiche-sel. Esetleg ízesítsük sóval. Tálalásig tegyük a hűtőbe, tálalás előtt viszont hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni.

Alaposan mossuk meg a retket és a medvehagymát. Vágjuk a retket szép vékony szeletekre. A medvehagymát finoman aprítsuk fel. Kavarjuk el a medvehagymát a retekkel, egy csipet sóval, 2ek mákolajjal és pár csepp ecettel. Szobahőmérsékleten hagyjuk 15 percig állni.

Tálaláskor egy kis serpenyőben olvasszunk fel 1ek vajat. A habzó vajban enyhén süssük meg a kenyérszeletek mindkét oldalát, majd konyhapapíron alaposan csepegtessük le. Tegyük a kenyereket egy tányérra és helyezzünk mindegyikre 1-1ek kecskesajtkrémet. Tegyünk rá kb. 1tk medvehagymás retket és szórjuk meg 1/3tk kendermaggal.