Hozzávalók 3 főre:
- 3 dl rizstej/zabtej + 3 dl víz felforralva
- 1 marék mazsola, vagy egyéb aszalt gyümölcs
- késhegynyi őrölt fahéj
- csipet só
- 1 tk citromlé
- ½ tk gabonakávé/holland kakaópor
- 1 édeskés alma meghámozva, lereszelve/felkockázva
- 1 bögre (2,5 dl-es) lágy zabpehely
- 1 tk magkrém ( Mandulakrém, Szezámkrém, Diókrém)
- méz ízlés szerint
- a tetejére: aprított dió szárazon megpirítva és kevés dióolaj
Elkészítés:
Egy edényben feltesszük melegedni a tej ls a víz keverékét. Hozzáadjuk az aszalványokat. Hagyjuk felforrni. Hozzáadjuk a fahéjat, csipet sót, citromlevet, gabonakávét vagy kakaót és hozzátesszük a zabpelyhet. Beletesszük az almát és fedő alatt puhára főzzük. Ha főzés közben úgy tűnik, hogy kevés a folyadék, még lehet hozzátenni vizet vagy tejet. Amikor a zab megfőtt, kóstoljuk, meg, hogy kell-e tovább ízesíteni, fűszerezni. A végén adjuk hozzá kedvenc magkrémünket, ha szeretnénk, édesítsük mézzel. Tálaláskor szórjuk meg dióval és egy kis dióolajat tegyünk rá.
A recept Kicsi Vú nevéhez fűződik, a recepttel kapcsolatos érdekes tudnivalókat ide kattintva érhetitek el.