Zöldséges kölespogácsa

Hozzávalók:

kolespogacsa

  • 200 g tisztított sárgarépa
  • 200 g főtt brokkoli
  • 1 db lilahagyma
  • 100 g köles
  • 2 db M-es méretű tojás
  • 60 g barna rizsliszt
  • 1 teáskanál citromlé + egy kevés reszelt citromhéj
  • só, bors, petrezselyem
  • olaj a sütéshez

Mártogatós opció mellé: 

Elkészítés:

  • A kölest egy tálban kimérjük, szűrő segítségével alaposan átmossuk, hogy a saponin réteg lejöjjön róla, majd kétszeres mennyiségű enyhén sós vízben feltesszük főni. Amikor felforrt, vegyük lejjebb a lángot és fedő alatt főzzük puhára.
  • A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük és feltesszük főni annyi vízben amennyi ellepi.
  • A sárgarépát is megmossuk, meghámozzuk és feltesszük főni, de nem főzzük teljesen puhára. 2-3 percig hagyjuk a vízben, majd szűrjük le és hagyjuk kihűlni. Ezután a félig megfőtt sárgarépát kis lyukú reszelőn reszeljük le és tegyük egy tálba. (A brokkolit és a sárgarépát egy lábosban is főzhetjük, csak a sárgarépát vegyük ki hamarabb.)
  • A megfőzött brokkolit turmixgép vagy villa segítségével jól nyomkodjuk szét és adjuk a sárgarépához.
  • A lilahagymát tisztítsuk meg, majd vágjuk apróra és adjuk a zöldségekhez, a megfőtt kölessel együtt.
  • A tojásokat mossuk meg, törjük fel, majd verjük fel habosra és keverjük a zöldséges masszához.
  • A masszát ízesítsük kevés citromlével és reszelt citromhéjjal, sóval, borssal, petrezselyemzölddel és folyamatosan adjuk hozzá a barna rizslisztet, míg jól össze nem áll a massza.
  • A serpenyőbe tegyünk 1 evőkanál olajat és kezdjük el melegíteni.
  • A masszából vizes kézzel formázzunk golyókat, majd a két tenyerünk között lapítsuk szét őket, hogy körülbelül 10 cm átmérőjű korongokat kapjunk belőlük. Az így kapott pogácsákat helyezzük a serpenyőbe és süssük mindkét oldalát aranybarnára (kb.: 2-2 perc), majd a kész pogácsákat helyezzük papírtörlőre és folytassuk a sütést, amíg a masszánk el nem fogy.
  • Az elkészült pogácsákat hidegen és melegen egyaránt fogyaszthatjuk.
  • Készítsünk hozzá például joghurtból mártogatóst, vagy helyezzük friss salátaágyra. Ha melegen szeretnénk fogyasztani, tálaljuk főzelékekhez, vagy akár hamburgerhez sült hagymával, olvasztott sajttal és egyéb zöldségekkel.
  • A mártogatós készítése: A hozzávalókat tedd egy kisebb fazékba, habverővel keverd simára és lassú tűzön főzd körülbelül 10 percig, míg besűrűsödik.

 

 

A kölespogácsa receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette, Klima Anita dietetikus, egészségügyi szakértő lektorálta, a www.glutenerzekeny.hu/ oldal tulajdonosa jelenítette meg.