A magkrémeket hozzáadhatod kedvenc műzlidhez vagy zabkásádhoz. Ha a hideg reggelik híve vagy és reggelente még félálomban pakolod a reggeliző tálkádba a dolgokat, a magkrémes üveg is gyakran megfordulhat a kezedben. A műzlivel az lehet a „gond” hogy hamar megéhezel utána. Ha teszel a műzlidhez egy kanálkával kedvenc magkrémedből, a reggeli hatása délig is kitarthat. Mivel összetett szénhidrátok alkotják, lassabban szívódnak fel, így később jön az éhségérzet. Ehhez a variációhoz nem adok külön receptet, hanem kísérletezésre biztatlak!
Ha viszont reggelente inkább meleget szeretsz enni- ami az Ötelem konyha– kínai gyógyító konyha –szerint ajánlott, és az édes ízzel kezded a napot, akkor a zabkása és a különböző főzött reggeli kásák a Te barátaid. A pelyheket, gabonákat váltogathatjuk, variálhatjuk kedvünkre, az emésztésünk, egészségünk is meg fogja hálálni. Ha még idegenkedsz a kásák világától, adj egy esélyt nekik, szerintem nem fogod megbánni! Ha pedig megtanulod a kása készítés alapelveit, tényleg nem kell hozzá recept csak kisérletezési kedv. A végeredmény pedig minden esetben egy tápláló, egészséges reggeli, ami energiát ad ebédig!
A következő zabkása recept Kicsi Vútól ( Farkas Viktória) Ötelem konyha szakértőtől származik, gyorsan elkészíthető, variálható.
Zabkása de lux
Hozzávalók 3 főre:
- 3 dl rizstej/zabtej + 3 dl víz felforralva
 - 1 marék mazsola, vagy egyéb aszalt gyümölcs

 - késhegynyi őrölt fahéj
 - csipet só
 - 1 tk citromlé
 - ½ tk gabonakávé/holland kakaópor
 - 1 édeskés alma meghámozva, lereszelve/felkockázva
 - 1 bögre (2,5 dl-es) lágy zabpehely
 - 1 tk magkrém ( Mandulakrém, Szezámkrém,Kesudiókrém)
 - méz ízlés szerint
 - a tetejére: aprított dió szárazon megpirítva és kevés dióolaj
 
Elkészítés:
Egy edényben feltesszük melegedni a tej ls a víz keverékét. Hozzáadjuk az aszalványokat. Hagyjuk felforrni. Hozzáadjuk a fahéjat, csipet sót, citromlevet, gabonakávét vagy kakaót és hozzátesszük a zabpelyhet. Beletesszük az almát és fedő alatt puhára főzzük. Ha főzés közben úgy tűnik, hogy kevés a folyadék, még lehet hozzátenni vizet vagy tejet. Amikor a zab megfőtt, kóstoljuk, meg, hogy kell-e tovább ízesíteni, fűszerezni. A végén adjuk hozzá kedvenc magkrémünket, ha szeretnénk, édesítsük mézzel. Tálaláskor szórjuk meg dióval és egy kis dióolajat tegyünk rá.

Készítettem egy kisokost, amelyben összefoglaltam a magkrémek felhasználási területeit, receptötletekkel és egészségre gyakorolt jótékony hatásaival. Ha szeretnéd, ide kattintva letöltheted a teljes e-bookot!

