Személy szerint nem eszem meg a levesben fehérépát, zellert, karalábét. Amikor óvodás voltam, ezeket a fehér színű zöldségeket kiválogattam a levesből, és amikor nem nézett oda az óvónéni, gyors mozdulattal az ablakpárkányra dobáltam őket- az is fehér, gondolván, úgysem veszik észre. A vegyes zöldséglevesben ezeken kívül is találok „kivetni valót”. Ismerős a helyzet? Neked vagy gyermekednek szintén van némi ellenérzése a zöldségekkel szemben? Szerintem a világ egyik legjobb találmánya a krémleves. Ma már azt nézem, hogy minél több zöldség kerüljön a lébe, mikor megfőtt összeturmixolom és boldogan lapátolom befelé a zöldségek tömegét. Nagyon örültem, amikor felfedeztem, hogy magkrémekkel még ezeket a remek ételeket is még nagyszerűbbé lehet tenni!
Legyen szó akár zöldségkrémlevesről vagy gyümölcskrémlevesről, magkrémekkel kiválóan működnek együtt. Amikor a levest összeturmixoltad, csak adj hozzá 1 evőkannállal kedvenc magkrémedből. Elmélyítik az ízeket és kellemesen egészítik ki a levest. Fehérrépát vagy téli (sült)gyökérzöldség levest kesudióval, zellert vagy almát dióval, brokkoli mandulával csak hogy néhány ötletet mondjak a nagy klasszikus párosítások közül. Próbáld ki Te is, és mondd el, mit tapasztaltál!
Tavaszi édesburgonya krémleves
Hozzávalók:
4 személyre:
- kevés olívaolaj vagy kókuszzsír
- 2 szál újhagyma
- 3 nagyobb édesburgonya
- 5 dkg zeller
- 2 savanykás alma
- icipici fehér bors
- só
- 1-2 tk citromlé
- késhegynyi őrölt kurkuma
- 1 púpozott tk Donum Terrae Kesudiókrém
A tetejére:
- 1 marék napraforgómag szárazon megpirítva
- retekcsíra vagy rukkola felaprítva
- extraszűz olívaolaj
Elkészítés:
A zöldségeket és az almákat meghámozzuk, falatnyi kockákra vágjuk. Az újhagymát is megtisztítjuk, a fehér és a világos részét felkarikázzuk (a sötétzöld részt félretesszük a díszítéshez).
Egy nagy fazékban kevés olajat vagy kókuszzsírt hevítünk és megpároljuk rajta az újhagymakarikákat. Utána hozzáadjuk az édesburgonya és a zellerkockákat, átforgatjuk, picike fehérborssal és sóval ízesítjük és felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi épp ellepi. Fedő alatt puhára főzzük a zöldségeket. Mikor már nagyjából megpuhultak, beleforgatjuk az almakockákat is. kevés citromlével, kurkumával ízesítjük, belekeverünk 1 púpozott tk kesuvajat és miután elzártuk a gázt, egy botmixerrel pürésítjük a levest.
Tálaláskor megszórjuk a maradék újhagymazölddel, egy kis retekcsírával vagy aprított rukkolával, szárazon pirított napraforgómaggal és meglocsoljuk kevés jó minőségű olívaolajjal.
Mandulás karfiolkrémleves
Hozzávalók:
- 1 fej karfiol ( 600-700g)
- 1l zöldségalaplé
- 4 ek Donum Terrae Mandulakrém
- bacon
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A karfiolt kisebb rózsákra szedjük, kevés olívaolajjal meglocsoljuk és 200 fokos sütőben kb. 30-45 perc alatt megsütjük őket. A megsült rózsákat tegyük egy edénybe, adjuk hozzá az alaplevet és a mandulakrémet, sózzuk-borsozzuk és botmixerrel dolgozzuk össze, míg sima, krémes lesz. A bacont süssük serpenyőben ropogósra, daraboljuk vagy törjük kisebb darabokra, és szórjuk meg vele a levest.
Készítettem egy kisokost, amelyben összefoglaltam a magkrémek felhasználási területeit, receptötletekkel és egészségre gyakorolt jótékony hatásaival. Ha szeretnéd, ide kattintva letöltheted a teljes e-bookot!