A tészta az egyik olyan étel, amit szinte egész héten tudnék enni. Főiskolás, egyetemista koromban ha üres is volt a hűtő és a kamra, az biztos, hogy volt otthon egy-két féle tészta, paradicsomszósz és pesto.
Ha már unod a klasszikus ízeket, de legalább annyira szereted a tésztát, mint én, akkor a magkrémek megintcsak kapóra jönnek! Nem igényelnek nagyobb macerát ezek a tésztaszószok sem, mintha magad készítenél egy jó bolognait- sőt! Az egyszerűségben tündököl a nagyszerűség!
Ázsiai ihletésű tésztákhoz földimogyorót vagy kesudiókrémet használhatsz, de egy egyszerű tejszínes csirkés tésztaszószt megbolondíthatsz egy kis mogyorókrémmel- például. Azért mutatok két gondolatébresztő receptet, aztán bátran kísérletezz, hogy megtaláld a saját kedvenced!
Japán Soba tészta kesudiós szósszal
Hozzávalók:
- 1 ek Donum Terrae Szezámolaj
- 1 nagy gerezd fokhagyma apróra vágva
- kb 2 cm-es darab friss gyömbér apróra vágva
- 100g Donum Terrae Kesudiókrém
- 1 ek szója szósz
- 1 ek juharszirup
- 1 ek rizsecet
- 1 dl víz
- Soba tészta
Feltét opciók:
- párolt brokkoli
- pirított csirke csíkok
Elkészítés:
Főzzük meg a tésztát.
Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat, a fokhagymát és a gyömbért pirítsuk óvatosan, nagyjából 1 percig. Adjuk hozzá a kesudiókrémet, szója szószt, juharszirupot, rizsecetet, majd a vizet és keverjük simára. Hagyjuk összerottyanni, nagyjából fél percig.
Egy edényben keverjük össze óvatosan kész tésztát a szósszal. Ízlés szerint tálalhatjuk párolt bokkolival, pirított csirkecsíkokkal, aprított kesudióval, szezámmmaggal megszórva
A soba tészta hajdina lisztből készül, ami nagyon egészséges és jótékony hatású a szervezetre. (Természetesen ebben a receptben helyettesíthetjük hétköznapi tésztával is.) A hajdina kiváló B vitamin forrás, használták a magas vérnyomás kezelésére, megelőzi a krónikus májbetegségeket, és elvileg a székrekedés kezelésére is jó.
Gombás-mogyorópestos penne
Hozzávalók a tésztához:
- 400g penne tészta
- 4ek vaj
- 250g gomba felszeletelve
- 1 ek parmezén sajt
- só, bors, pterezselyem díszítésnek
Hozzávalók a pestohoz:
- 2 ek Donum Terrae Mogyorókrém
- kis csokor firss bazsalikom- de tehetünk hozzá bébi spenótot, petrezselymet, ha hagyományosabb ízű pestot szeretnénk figyeljünk arra, hogy a végén a bazsalikom maradjon domináns íznek
- 2-3 ek frissen reszelt parmezán sajt
- kb 1dl olivaolaj
- 1 nagyobb gerezd fokhagyma
- fél citrom kifacsart leve
- só, frissen őrölt bors ízlés szerint
Elkészítés:
Főzzük meg a pennét az utasítás szerint, csepegtessük le és tegyük félre. Tegyük turmixgépbe -vagy mozsárba a pesto hozzávalóit és dolgozzuk össze, amíg krémes lesz- a végén kóstoljuk meg, szükség szerint ízesítsük. Egy nagyobb serpenyőben olvasszuk fel a vajat és pirítsuk le a gombaszeleteket amíg szép barnák lesznek. Ne sózzuk meg a gombát, mert akkor levet ereszt és főni fog, nem pirulni. Tegyük rá a tésztát, parmezánt, sózzuk, borsozzuk, aprítsuk rá a petrezselymet, forgassuk össze. A pestot ekkor hozzá is keverhetjük vagy tálaláskor a tányérra kanalazhatjuk- ahogy tetszik.
Készítettem egy kisokost, amelyben összefoglaltam a magkrémek felhasználási területeit, receptötletekkel és egészségre gyakorolt jótékony hatásaival. Ha szeretnéd, ide kattintva letöltheted a teljes e-bookot!