Hozzávalók:
- 2 evőkanál Donum Terrae kendermagkrém
- kis csokor friss bazsalikom
- 6-8 levél friss medvehagyma (szezonon kívül fél mokkáskanál medvehagymakrém)
- 1 gerezd fokhagyma
- kb. 1 dl olívaolaj
- 2 evőkanálnyi frissen reszelt parmezán sajt
- durva szemű parajdi só és frissen őrölt bors
Elkészítés:
Kényelmes lenne késes robotgépben elkészíteni, de a bazsalikom íze megváltozik ha fémmel érintkezik, ezért elő a kő mozsárral és abban zúzom pépesre a bazsalikom és medvehagyma leveleket a fokhagymával és csipetnyi durva szemű sóval, majd belekeverem a kendermagkrémet, tekerek bele borsot, belekeverem a reszelt parmezánt és felengedem annyi olívaolajjal, hogy inkább krémes, mint folyós állagú pestót kapjak. Ha szükséges, igazítok az ízén pici sóval.
Koktélparadicsomba töltve: a koktélparadicsom magjait és húsát kikaparom és a helyére kendermagpestót töltök. Bazsalikom levélen, bazsalikom levéllel díszítve tálalom.
Wonton tésztakosárba töltve: ázsiai élelmiszerboltokban kapható friss wonton lapocskákat fém muffin forma mélyedéseibe igazgatom és 180 fokra előmelegített sütőben 5-6 perc alatt aranybarnára sütöm, hagyom kihűlni, majd közvetlenül tálalás előtt (különben elázna) megtöltöm az egy-két evőkanál natúr sajtkrémmel elkevert kendermagpestót.
Azonos mennyiségű natúr görög joghurttal elkeverve mártogatósnak kínálom sült krumplihoz (vagy bármilyen sült zöldséghez).
Ezzel a Kendermag pestóval nyerte el a közönségdíjat Gabojsza Ba loggerversenyünk első fordulójában. Nemcsak a pestot készítette el, hanem ötleteket is adott a felhasználásához:
Eredeti recept itt található.