Hozzávalók:
- ehető rizspapír
- egy csokor koriander
- egy csokor menta
- egy csokor thai bazsalikom
- 2 répa gyufaszálra vágva
- 1 újhagyma felaprítva
- néhány szem szép retek gyufaszálra vágva
- piros húsú paprika gyufaszálra vágva
- néhány levél káposzta lereszelve
Opcionálisan tehetünk bele még
- csirkemellet, amit előzőleg megsütöttünk és szálakra tépkedtünk
- vagy grillezett garnélát
Fokhagymás szójás mártgató:
- 100ml szójaszósz
- 50ml rizsecet
- 2 ek Donum Terrae Szezámolaj
- 1 gerezd aprított fokhagyma
- chili pehely
- csipet cukor
Földimogyorókrémes mártogató:
- 2 gerezd aprított fokhagyma
- 100g Donum Terrae Földimogyorókrém vagy Kesudiókrém
- 100ml szójaszósz
- 1 tk nádcukor
- 1 ek rizsecet
- 1 ek chili olaj
- friss koriander levél apróra vágva
Elkészítés:
A zöldségeket nagyjából egyforma vastagságúra vágjuk. előkészítünk vizet egy tálban. A rizspapírt óvatosan belemártjuk, majd a vágódeszkára helyezzük. Az egyik oldalán a rizspapírnak kihagyunk nagyjából egy újjnyi helyet, és a zöldségekből és a zöldfűszerekből ráhelyezünk egy keveset, úgy ,hogy ne lógjon ki egyik végén sem. Óvatosan behajtjuk a rizspapír két oldalát, majd a hozzánk közelebb eső végétől szorosan feltekerjük. Helyezzük a tekercseket egy tányérra, tálalásig takarjuk le fóliával vagy nedves szalvétával, hogy ne száradjon ki.
A szószokhoz a hozzávalókat simára keverjük.
A hozzávalókat kiegészíthetjük nekünk tetsző további zöldségekkel vagy hússal, illetve a felsoroltak közül el is hagyhatunk néhányat, ha éppen nehezebb hozzáférni. Több nyári-tavaszi tekercs recept alapján megállapítom, hogy itt van mozgástér bőven 🙂