Olajos magvak, dió-és mogyorófélék élettani hatásainak összefoglalója

Üdvözöllek, jó, hogy itt vagy!

Danyi Éva vagyok, a Donum Terrae termékek gazdája.

Mint azt a levélben elmondtam, az a célom, hogy közelebb hozzam Hozzád a magkrémek világát, mert olyan egészséges és ízletes hozzávalóval egészítheted ki a konyhádat, aminek az ízét már ismered, de ebben a textúrában esetleg még nem találkoztál vele. Végig veszem az szinte az összes lehetőséget, ahogyan fel tudod használni őket. Igen, csak szinte, mert mire ezt olvasod, biztos, hogy találtam még vagy 6 féle módot, ahogyan elkészíthetőek, de erről értesítelek!

Kezdjük az elején! Miért jó Neked, ha olajos magvakat, mogyoró-dióféléket fogyasztasz egyáltalán? Átböngésztem az interneten elérhető forrásokat, kutatásokat, szakirodalmat, népi hagyományokat, és összegyűjtöttem dióhéjban a lényeget. Nézzük meg most külön-külön, melyik mag miként hat az egészségre, ne lepődj meg,  ha többüknél hasonló előnyökkel találkozol! Ha a felhasználási módjukra vagy inkább kíváncsi, ne csüggedj! A következő levél már arról szól! Tarts ki!

Tökmag

A tökmag igazi vitaminbomba, gazdag A, B1, B2, C, D, E és F-vitatökmagminban is, valamint jelentős mennyiségű mangán, folsav, foszfor, kálcium, magnézium , szelén, cink, réz és nátrium is található benne.  Magas a fehérjetartalma és rosttartalma is, de 79,4%-ban esszenciális zsírsavakat tartalmaz, különösen sok palmitin-, sztearin-, olaj- és linolénsavat tartalmaz.

A népi gyógyászatban régóta több betegség gyógyítására használják. Modern tudományos kutatások is bizonyítják, hogy a tökmag képes megelőzni számos betegséget, valamint elősegítheti a gyógyulást számos esetben:

 

  • Normalizálja a koleszterinszintet és támogatja a keringési rendszer optimális működését – ezáltal csökkenti az érelmeszesedés és a szívinfarktus kockázatát
  • Segít a szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedések megelőzésében
  • Vértisztító hatása jól jöhet köszvény esetén
  • Gyulladásgátló hatása által elősegíti a felfázás, húgyúti fertőzések gyógyulását
  • Prosztataproblémák egyik leghatékonyabb ellenszere
  • Méregtelenítő, májregeneráló, sebgyógyulás-serkentő, féregtelenítő és székletkönnyítő tulajdonsága is ismertek
  • E -vitamin tartalma segít a bőr egészségének megőrzésében, segíti a gyulladt, sérült bőr gyógyulását
  • Álmatlanság és stresszes időszakok esetén is jól jöhet.
  • Kismamákak is kifejezetten ajánlott: a terhesség a korai szakaszban előfroduló spontán vetélések  megelőzésében valamint a magzat idegrendszerének egészséges fejlődésében játszik fontos szerepet

 

 

Földimogyoró

földimogyoróTulajdonképpen a földimogyoró a hüvelyesekhez tartozik, de jól álcázza magát mogyorónak 🙂 Amellett, hogy telítetlen zsírsavakban gazdag, a földimogyoró jelentős mennyiségben tartalmaz A, B-, E- és K-vitaminokat, mangánt, magnéziumot, valamint bizonyos mennyiségben vasat és szelént. Kiváló fehérje forrás. Növényi rostban valamint fitoösztrogénekben ugyancsak gazdag.

 

  • Csökkenti a vérnyomást, kiegyensúlyozza a vércukorszintet
  • Gyulladácsökkentő hatású, enyhíti a PMS tüneteket
  • Szoptatás idején fokozza a tejtermelést
  • Telítetlen zsírsav tartalma által csökkenti a koleszterinszintet, a szívinfarktus, szélütés, az agyvérzés, a vérrögképződés, valamint a rákos betegségek kialakulásának veszélyét
  • A benne található rostok támogatják az emésztést
  • Magas zsírtartalma enyhíti a bőrszárazságot és az ekcémát

 

Szezám

Esszenciális zsírsavakban – linolsavban kiemelkedően -, B- és E-vitaminban valamint lecitintben gazdag. Ásványi anyagok közül rezet, mangánt, kálciumot, magnéziumot, vasat, foszfort, cinket és szelént tartalmaz nagyobb mennyiségben.  Magas kálcium tartalma miatt tejterméket nem fogyasztók számára kiváló kálciumforrás lehet!szezám

Fontos megemlíteni, hogy annak ellenére, hogy a szezámmag egészen kicsi, ha egészben fogyasztjuk el, az hasznosulás nélkül távozik a szervezetből. Ahhoz, hogy a szezámmag jótékony hatását szervezetünk teljesen fel tudja dolgozni, ajánlott olaj vagy krém formájában elfogyasztani- vagy alaposan szét kell rágni.

 

  • Védi az ereket a koleszterinlerakódástól, szabályozza a koleszterinszintet és a vérnyomást, ezáltal csökkentve a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát
  • Emésztésserkentő és anyagcserejavító, béltakarító és salaktalanító, hatásos székrekedés esetén
  • Segíti az idegrendszer működését, krónikus fáradtság és álmatlanság esetén is ajánlják
  • Erősíti a szervezet védekezőképességét
  • Jó hatással van a vérplazma és a glükóz kapcsolatára, így segít megelőzni a diabétesz kialakulását
  • Máj- és epehólyag betegségek esetén is sikerrel alkalmazható

Dió

dióA dió az egyik leggazdagabb Omega 3 forrás, és igen jótékony hatása van az egészségre.  Rendkívül gazdag vasban, rézben, foszforban és cinkben, továbbá tartalmaz káliumot, magnéziumot és ként, valamint A-, B-, C-, D-, E, F-, P vitaminokat is. A vegetáriánusok számára is igen hasznos, mert sok olyan tápanyagot – fehérjét és ásványi anyagot – tartalmaz, amelyeket  hagyományosan állati táplálékokból veszünk fel.

 

  • Fontos szerepet játszik a magas vérnyomás, az érelmeszesedés valamint a keringési problémák megelőzésében, a kialakult tünetek enyhítésében. Gátolja a vérrögképződést, javítja az érfalak rugalmasságát,
  • Számos kutatás bizonyítja az összefüggést a rendszeres diófogyasztás és a szívbetegségek kockázatának csökkenése, a koleszterinszint és a magas vérnyomás csökkenése között.
  • A benne lévő B-vitamin és lecitin miatt az agy és az idegrendszer tápláléka.
  • Jó víz- és féreghajtó, segíti az emésztést, illetve gyomor- és bélhurut kialakulása esetén is alkalmazzák.
  • Vérképző és vértisztító hatású.
  • Hatásos ízületi gyulladások esetén valamint az izületek állapotának a javítására, és a csontritkulás folyamatait is lassítja.

 

Mandula

A mandula beltartalmilag hasonló a földimogyoróhoz, nagyjából ugyanannyi szénhidrátot, fehérjét és mandulaegészséges zsírokat tartalmaz. Gazdag E-és B-vitaminokban, kálciumban, magnéziumban káliumban, rézben, vasban és foszforban.

  • E-vitamin tartalma segíti az egészséges sejt fejlődést valamint a szív-és érrendszer működését
  • A kálcium-kálium-magnézium hármasnak valamint a telítetlen zsírsavaknak köszönhetően jó hatással van a vérnyomásra , valamint a koleszterinszintre
  • Szintén kálcium, valamint magnézium és foszfortartalmának köszönhetően remek csonterősítő
  • Támogatja az egészséges agyműködést, emlékezőképességet, az idegrendszer egészséges működését, jól jön szorongásos, stresszes időszak esetén
  • Lúgosító, méregtelenítő, emésztéssegítő hatású
  • Segíti a vérképzést valamint a vér és idegrendszer egészséges oxigénszállítását
  • Támogatja a tüdő és a légzőrendszer munkáját, enyhíti a különböző légzőszervi megbetegedések tüneteit

 

Mogyoró

mogyoróA mogyorónak magas az esszenciális zsírsavtartalma és a rosttartalma is, gazdag továbbá B1-, B2-, C-, H- és E-vitaminban, ásványi anyagok közül pedig káliumot, kalciumot, cinket, mangánt és rezet tartalmaz, ezen kívül olyan enzimek is vannak benne, melyekre a sejteknek szükségük van az energiatermelésre.

  • a B-vitaminok támogatják az egészséges idegműködést
  • az E-vitaminnak kedvező hatását az immunrendszerre, szerepét a rák, szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében vizsgálatok sora mutatta ki
  • Magas réztartalma támogatja a vasszállítást, a csontok szilárdságát és az agy fejlődését
  • Magas rosttartalma segítt az emésztést, enyhe béltisztító hatása van
  • Koleszterin- és vérnyomáscsökkentő, valamint csökkenti az érelmeszesedés kockázatát is

 

Kesudió

kesudió
Habár rosttartalma  alacsonyabb, mint tártsainak, a kesudió is tele van viatminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. Tartalmax E-, K-, B-6 vitamint, rezet, foszfort, cinket, magnéziumot, vasat, szelént. Mindezek fontosak a szervezet egézséges működésének fenntartásához. A többi mogyoró-és diófélénél kevesebb zsírtartalommal rendelkezik.

  • Rákmegelőző hatása lehet:  flavontartalma a kesuban található rézzel párosulva megakadályozza a rákos sejtek osztódását.
  • Telítetlenzsírsav tartalmának köszönhetően támogatja a szív-és érrendszer egészséges működését
  • Magas kálcium és magnézium tartalmával támogatja a csontokat
  • Rendszeres fogyasztásával megelőzhető az epekő kialakulása
  • Szervezet számára hasznosítható formában tartalmazza a szelént, ami azért jelentős, mert a  szervezet védekező rendszerét támogatja, gátolja a vérrög képződést és részt vesz a szervezet antioxidáns védelmi rendszerében, ami gátolja a szabad gyökök DNS-molekulákat károsító hatását
  • Gazdag B-vitamokban
  • Segíti a pihentető alvást