Salátaöntet magkrémekkel

A magkrémeket számtalan módon tudod felhasználni. Ahány étkezés, annyi lehetőség. Ahogy tavaszodni kezd, egyre szívesebben eszünk friss salátákat. A vitaminokban és ásványianyagokban bővelkedő zöldeket kiadósabbá tudjuk tenni egy kis magkrém hozzáadásával.

Saláta készítés fronton egészen új horizontok nyílhatnaknak meg magkrémnek köszönhetően, legyen szó akár zöldsaláták, gyümölcssaláták, meleg vagy hideg salátákról, előételként, főételként vagy köretként fogyasztva.  Az évszaknak megfelelően tudod variálni az ízeket, így elkerülheted, hogy unalmassá, egysíkúvá váljanak.

Kedvcsinálónak itt egy tavaszi és egy nyári saláta ötlet- ha szezonálisak akarsz lenni, egyébként ma már szinte egész évben kapható a retek és a dinnye is. Én azt mondom, legyünk szezonálisak!

Tipp: Van itt egy érdekes, és rendkívül egyszerű jelenség: ha összekeverünk 1 ek magkrémet, 1 ek gyümölcsecettel és egy kicsi mézzel, akkor remek salátaöntetet kapunk, de ugyanez az elegy kiválóan passzol fagyik vagy zabkásák tetejére is!

Krémes- pikáns reteksaláta

Hozzávalók:

  • 1 ek finomra vágott friss gyömbér
  • kisebb finomra aprított salottahagyma krémes pikáns reteksaláta
  • 2 ek Donum Terrae Földimogyorókrém
  • 4 ek Donum Terrae Almaecet
  • 2 ek szójaszósz
  • 2 ek barna nádcukor
  • 2 ek Donum Terrae Szezámolaj
  • 1 kicsi káposzta vékonyra reszelve
  • 1 közepes fehér retek gyufaszálra vágva
  • 10 piros retek félbe, majd vékony félhold formára vágva
  • 4 újhagyma átlósan vékonyra szelve –lehet karikára
  • 1 marék pirított földimogyoró

Elkészítés
Keverjük homogénre a gyömbért, salottát, földimogyorókrémet, ecetet, szójaszószt, cukrot, olajat- kóstoljuk, ízlés szerint módosíthatunk az egyes hozzávalók arányán. A retkeket, hagymát, káposztát, földimogyorót tegyük egy salátás tálba, adjuk hozzá az öntetet, keverjük át, fogyasszuk jó étvággyal!

A földimogyorókrémtől krémes, a gyömbértől és az ecettől picit csípős- pikáns

Uborkás dinnyesaláta Hadarik Rita konyhájából

Hozzávalók 3 főre:

  • 360 g sárga és cukordinnye
  • 80 g uborka (nyers)uborkas-dinnyesalata400
  • 35 g lágy kecskesajt

Az öntethez:

  • 20 g extra szűz olívaolaj
  • 10 g Donum Terrae Diókrém
  • 10 g frissen facsart citromlé (1 kicsi citrom fele)
  • pici csipet só
  • ½ gerezd reszelt fokhagyma
  • kis csipet chili pehely

Elkészítés:

Az öntethez valókat krémesre keverjük. Olyan lesz az állaga, mint egy majonéznek.

A dinnyéket vékony szeletekre vágjuk.Az uborkát apró kockákra daraboljuk.
A tányérokra helyezzük felváltva a dinnyéket (fejenként 120 g kb. 7 szelet).
Erre szórjuk az uborkakockákat, és a kis darabokra morzsolt lágy, krémes natúr kecskesajtot.
A salátát meglocsoljuk az öntettel.
Ennyi.

 

Ha tetszik az ötlet, böngéssz további receptekért a www.donumterrae.hu/receptek oldalon!