Sokoldalú almaecet

Észrevettem, hogy az év első néhány hónapjában jelentősen megugrik az Almaecet iránti kereslet.
Többször találkoztam azzal az indoklással, hogy méregtelenítésre illetve az ünnepek alatt felugrott néhány felesleges kilótól való megszabadulás elősegítése céljából zsákmányolnak belőle sokan.

Vettem egy nagy levegőt, és beleástam magam az almaecet-irodalom mélyébe, és igyekeztem minden hasznos információt összegyűjteni róla. Ez kerekedett ki belőle:

Az ecet eredetéről különböző feljegyzéseket találunk- van akik szerint időszámításunk előtt már 5000 évvel használták és egy véletlen folytán fedezték fel. Más források szerint időszámításunk előtt 3000 évvel készítették az első ecetet szőlőmustból. Megint más hagyomány azt állítja, hogy az első eceteket a távol keleten készítették rizsborból.

Akárhogyan is volt, felhasználását tekintve eredendően élelmiszerek tartósítására használták, de az egészségre gyakorolt jótékony hatását is hamar felismerték. Hippokratész például sebgyógyításra használta, a 17. században a csalán csípéstől enyhítésétől gyomorrontás gyógyításáig mindenre alkalmazták.

Alapvetően az ecet egy hosszú, lassú erjedési folyamat eredménye, melynek köszönhetően az ecet gazdag marad bioaktív összetevőkben, mint például  az ecetsav, galluszsav, katechin, epicatechin, kávésav ( ez nekem új, de ez is egy antioxidáns), melyek által anitoxidáns, antimikrobiális és egyéb jótékony hatással rendelkezik. De az almaecetben megtalálhatóak fontos ásványi anyagok és nyomelemek (például kálcium, magnézium, vas, foszfor, cink), a szervezet számára szükséges aminosavak kétharmada, valamint A-, C-, E-, B2-, B3- és B5-, P- vitamin és béta karotin is.

Egészségvédő és gyógyhatásai – röviden

  • B-vitamin tartalmának köszönhetően segít a stressztűrő képességet
  • Jótékony hatással van a szív-érrendszerre: Kutatások alátámasztották, hogy az almaecet fogyasztása csökkenti a “rossz” koleszterin szintet valamint a vérnyomást 
  • Csökkenti a vércukor szintet és szabályozza a glükóz-anyagcserét
  • Hatékonyan segít a lerakódott zsír bontásában, segíti az emésztőenzimek termelődését, gyorsítja az anyagcserét, csökkenti az éhségérzetet
  • Kálium és pektin tartalmának köszönhetően vitalizálja a szervezetet, javítja az emlékező-és koncentrációképességet
  • Lúgosító  és gyulladáscsökkentő hatása van
  • Csökkenti az ízületi és köszvény okozta fájdalmakat
  • Savanyú íze ellenére csökkenti a gyomorsavat, így a refluxos tünetek elkerülésesben- kezelésében is alkalmazható
  • Megfázásra, torokgyulladásra, köhögésre is gyógyír
  • Csökkenti az izomlázat
  • Kiváló szomjoltó!

Fogyaszthatjuk kúraszerűen, étkezés előtt 10-15 perccel, lefekvés előtt, ébredés után.

Fontos, hogy mindig oldottan fogyasszuk, soha ne töményen! 1-2 evőkanál Almaecet 1 pohár vízben feloldva- esetleg 1 kiskanál mézzel még felturbózva- garantáltan hozzájárul egészségünk megőrzéséhez!

Néhány tipp az Almaecet használatához:

  • Egy kiadós ebéd vagy vacsora után, ha segíteni szeretnénk a szervezetnek az emésztésben, adjunk egy pohár vízhez egy kanál almaecetet és igyuk meg.
  • Megfázás esetén egy bögre meleg vízhez adjunk két kiskanál mézet és egy evőkanál almaecetet. A kettő antibakteriális hatása erősíti egymást és segíti a szervezet gyorsabb felépülését
  • Ha fogyás a célod, úgy minden étkezés előtt 15 perccel igyál meg egy pohár vizet, melybe 1 evőkanál almaecetet tettél.

De készíthetünk belőle salátaöntetet, tehetünk belőle levesekbe, limonádéba, pácokba, vagy amibe szeretnénk. Ide kattintva találsz néhány receptötletet almaecettel.

Almaecetből mindig a biológiai erjesztésűt, szűretlent keressük, ami kicsit opálos és esetleg furcsa dolgok úszkálnak benne- az a jó, attól igazi! Az olcsó ecetek kémiai erjesztéssel készülnek és közel sem rendelkeznek annyi jótékony hatással, mint természetes úton készült társaik.