A következő recept Kicsi Vúéknál nagy kedvenc, és nálunk is hamar az lett.
Hozzávalók:
- 20 dkg aszalt datolya kimagozva, felaprítva
- 12,5 dkg vaj
- 25 dkg zabpehely
- 1 tk mézeskalácsfűszer (vagy őrölt fahéj)
- csipet só
- 2 tojás
- 5 dkg nádcukor
- 1 tk. sütőpor
- 3 ek. teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 tk citromlé
- 1 tk gabonakávé- vagy kakaó-vagy kihagyható
- 5 dkg étcsoki
- A tetejére: szezámmag
Elkészítés:
A vajat egy kis lábosban megolvasztjuk, hozzákeverjük a zabpelyhet, majd röviden megpirítjuk (közben kevergetjük). Kicsit hűlni hagyjuk.
Közben a tojásokat a cukorral, a mézeskalácsfűszerrel, a sütőporral, csipet sóval, kevés citromlével és gabonakávéval habosra keverjük és a masszát beleforgatjuk a zabpelyhes keverékbe. Végül beleforgatjuk a datolyákat és az étcsokit is és 3 ek lisztet. Vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk a tésztából, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, egy villával lenyomkodjuk és szezámmaggal megszórjuk.
Előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük.