Gluténmentes sós -ropogós

Hozzávalók:

  • 30 g evőkanál barna rizsliszt (2 ek.)
  • 10 g psyllium-útifű maghéj (2 ek.) + 1 dl vízgyors-magvas-ropogtatnivalo-glutenmentesen
  • 10 g puffasztott amaránt
  • 2 evőkanál lenmag
  • 2 evőkanál napraforgómag
  • 1 evőkanál szezámmag
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1,5 evőkanál tejföl
  • 1-1-1 teáskanál lenmag, napraforgómag, szezámmag
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

  • Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.
  • A tojást mossuk meg, üssük fel, majd villa segítségével enyhén verjük fel.
  • Egy tálban keverjünk össze 1-1 teáskanállal a magvakból.
  • A száraz hozzávalókat, a barna rizslisztet, a puffasztott amarántot és a magvakat keverjük össze, majd adjuk hozzá az olívaolajat, a csipet sót és a tejfölt is.
  • A psylliumot keverjük el az 1 dl vízben, míg puding állagú nem lesz, majd adjuk hozzá a többi hozzávalóhoz és az egészet gyúrjuk egynemű masszává.
  • Ha nagyon ragacsos a tészta, adhatunk hozzá még egy kevés lisztet.
  • Enyhén lisztezett deszkán (lehet kukoricaliszt is), nyújtsuk 3-5 mm vastagságúra a tésztát, majd kenjük meg a felvert tojással és szórjuk meg az általunk készített magkeverékekkel.
  • Szaggassuk ízlés szerinti formájúra (pl. hosszanti csíkokra, keksz formájúra, vagy akár nagyobb háromszögekre).
  • Az így előkészített harapnivalókat halmozzuk egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre, majd tegyük be a sütőbe és 10 perc alatt süssük készre őket. (Akkor van kész, ha a teteje enyhén barnulni kezd.)
  • Ha elkészült, borítsuk egy tálba, hagyjuk kihűlni és már kínálhatjuk is a gluténmentes ropogtatnivalót!
  • Fogyasztható önmagában, vagy natúr joghurttal, házi készítésű szendvicskrémekkel egyaránt.

 

A receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.