Zabkeksz

A következő recept Kicsi Vúéknál nagy kedvenc, és nálunk is hamar az lett.

Hozzávalók:

  • 20 dkg aszalt datolya kimagozva, felaprítva
  • 12,5 dkg vaj
  • 25 dkg zabpehely
  • 1 tk mézeskalácsfűszer (vagy őrölt fahéj)kicsi-vu-zabkeksz
  • csipet só
  • 2 tojás
  • 5 dkg nádcukor
  • 1 tk. sütőpor
  • 3 ek. teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 tk citromlé
  • 1 tk gabonakávé- vagy kakaó-vagy kihagyható
  • 5 dkg étcsoki
  • A tetejére: szezámmag

Elkészítés:

A vajat egy kis lábosban megolvasztjuk, hozzákeverjük a zabpelyhet, majd röviden megpirítjuk (közben kevergetjük). Kicsit hűlni hagyjuk.
Közben a tojásokat a cukorral, a mézeskalácsfűszerrel, a sütőporral, csipet sóval, kevés citromlével és gabonakávéval habosra keverjük és a masszát beleforgatjuk a zabpelyhes keverékbe. Végül beleforgatjuk a datolyákat és az étcsokit is és 3 ek lisztet. Vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk a tésztából, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, egy villával lenyomkodjuk és szezámmaggal megszórjuk.
Előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük.