Variációk szendvicskrémre

Tulajdonképpen az alábbi receptek mindegyike használható szendvicsalapként vagy mártogatósként is. Két legyet egy csapásra! 🙂

 

Diókrémes kéksajtos krém

Szendvicsaalapnak is kiváló, de mártogatósként is használhatjuk almával vagy bagettel, vagy ahogy szeretnénk.

A kéksajt kihagyható, ha a gyerkőc nem barátja az ízének, illetve ha idegenkedik a látványától, akkor ne előtte készítsük 🙂

 

Hozzávalók:

 

  • 600g krémsajtkéksajtos diókrémes
  • 50g puha vaj
  • 50g Donum Terrae Diókrém
  • 100g kéksajt
  • 2ek metélőhagyma apróra vágva

 

Keverjük össze a hozzávalókat, tálalásig, felhasználásig tegyük hűtőbe. Ha mártogatós lesz belőle, akkor tálaláskor szórjuk meg kis pirított darabolt dióval .

Van ebből egy baconos verzió is, annak a receptjét itt találod.

A korábban említett tökmagkrém is kiválóan alkalmas egy hétköznapi szendvicset igazán izgalmassá tenni!

Babos humusz

Hozzávalók:

feherbab-tahini

  • 30 dkg főtt fehérbab
  • 2 ek citromlé
  • 2 tk Donum Terrae Szezámkrém
  • 2 tk Donum Terrae Almaecet
  • 2 tk mustár
  • 2 ek víz- ha túl sűrűnek találod
  • 2 ek friss aprított bazsalikom
  • 1 ek friss kakukkfű

Elkészítés

A főtt babot szitán nyomjuk- paszírozzuk át, hogy a héjától megszabaduljunk. A hozzávalókat egy edényben botmixerrel vagy robotgéppel keverjük simára.

A szezámkrémnek alapvetően kesernyés íze van, amit a gyerekek általában nem annyira szeretnek. A citromlével lehet “szelídíteni” a kesernyén, illetve a babnak köszönhetően egy nagyon kellemes szendvicskrém kerekedik ki a végére.

Ahogy az első levélben írtuk, a hüvelyesek igen hasznosak a gyermekeknek, most láthatod, hogy miként tudod az uzsonnájába/ tízóraijába

Fetás céklakrém

Igazi csajos színe van 🙂 – de fiúknak erről ne szóljunk! 🙂

Hozzávalók:

  • 1db közepes céklacelkas-fetas
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 15 dkg feta sajt
  • 2 dl tejföl vagy joghurt
  • 1 kk őrölt kömény
  • ízlés szerint tehetünk bele egy kis citromlevet, ha savanyítani szeretnénk kicsit rajta

Elkészítés:

A céklát puhára főzzük majd lereszeljük. A hagymát szintén lereszeljük és a céklához adjuk- ha a érzékeny a gyermek a nyers hagymára, akkor egy kis olíva olajon pároljuk meg a hagymát, így máris barátságosabbá tudjuk tenni. A fetát a tejföllel vagy joghurttal keverjük simára. Adjuk hozzá a céklát és az őrölt köményt.

 

Sült répakrém

kicsi Vútól tudom, hogy a répa a zöldségek ginsengje. Tele van vitaminnal, ásványianyaggal, A-vitaminnal, erősíti a “közepünket”, és szebben is fütyülünk tőle, mint tudjuk. Nézzük, hogy készíthetünk belőle egy jó kis szendvicsalapot:

Hozzávalók:

sult-repakrem

  • 3 db közepes répa
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 50g tejföl
  • 1 ek olívaolaj
  • só, fehérbors, őrölt kömény, pirospaprika, kurkuma mehet bele ízlés szerint

Elkészítés:

A répát mossuk, hámozzuk meg, vágjuk fel tetszés szerinti méretűre. Egy tepsibe tegyünk egy kis olajat, szórjuk rá a répát. Sózzuk kicsit, forgassuk át a tepsiben, és szórjuk meg a szeletekre vágott fokhagymával. Előmelegített sütőben süssük készre. Általában 200 fokon, kb. 25 percig sütöm. De az a biztos, hogy ha megnézzük és kipróbáljuk, hogy hol tart a sülésben. Akkor a legfinomabb, amikor már egy kicsit karamellizálódik … hm… 🙂 amikor megsült kicsit hűtjük, robotgéppel pépesítjük, hozzáadjuk a tejfölt, és ízlés szerint a fűszereket. Kihűtjük és tetszés szerint szendvicsekben vagy mártogatósként használjuk.

 

Földimogyorós vöröslencsekrém

A vöröslencse szintén nagyon hasznos eledel, számos formában készíthető, gyorsan kész van és táplál!

Hozzávalók:

  • 1 ek olívaolajlencsekrem
  • 1 közepes hagyma apróra vágva
  • 250 vöröslencse átmosva
  • 400ml zöldségalaplé vagy víz
  • 80g Donum Terrae Földimogyorókrém
  • ízlés szerint, illetve függően attól, hogy vizet vagy alaplevet használunk: só, kurkuma, őrölt kömény, chili, esetleg curry. Ne legyünk szégyenlősek a fűszerekkel- úgy lesz finom, de mégsem túl tolakodó

Elkészítés:

A hagymát pirítsuk le az olivaolajon. Adjuk hozzá a lencsét és a vizet vagy alapevet. hagyjuk felforrni, majd 20 percig közepes lángon főzzük. Ha megfőtt- és esetleg nem szívta magába az összes folyadékot, akkor azt öntsük le róla, a lencsét pedig a mogyorókrémmel robotgépben vagy bormixerrel pürésítsük. Fűzerezzük, kóstolgassuk míg meg nem elégedünk az eredménnyel.