Tulajdonképpen az alábbi receptek mindegyike használható szendvicsalapként vagy mártogatósként is. Két legyet egy csapásra! 🙂
Diókrémes kéksajtos krém
Szendvicsaalapnak is kiváló, de mártogatósként is használhatjuk almával vagy bagettel, vagy ahogy szeretnénk.
A kéksajt kihagyható, ha a gyerkőc nem barátja az ízének, illetve ha idegenkedik a látványától, akkor ne előtte készítsük 🙂
Hozzávalók:
- 600g krémsajt
- 50g puha vaj
- 50g Donum Terrae Diókrém
- 100g kéksajt
- 2ek metélőhagyma apróra vágva
Keverjük össze a hozzávalókat, tálalásig, felhasználásig tegyük hűtőbe. Ha mártogatós lesz belőle, akkor tálaláskor szórjuk meg kis pirított darabolt dióval .
Van ebből egy baconos verzió is, annak a receptjét itt találod.
A korábban említett tökmagkrém is kiválóan alkalmas egy hétköznapi szendvicset igazán izgalmassá tenni!
Babos humusz
Hozzávalók:
- 30 dkg főtt fehérbab
- 2 ek citromlé
- 2 tk Donum Terrae Szezámkrém
- 2 tk Donum Terrae Almaecet
- 2 tk mustár
- 2 ek víz- ha túl sűrűnek találod
- 2 ek friss aprított bazsalikom
- 1 ek friss kakukkfű
Elkészítés
A főtt babot szitán nyomjuk- paszírozzuk át, hogy a héjától megszabaduljunk. A hozzávalókat egy edényben botmixerrel vagy robotgéppel keverjük simára.
A szezámkrémnek alapvetően kesernyés íze van, amit a gyerekek általában nem annyira szeretnek. A citromlével lehet “szelídíteni” a kesernyén, illetve a babnak köszönhetően egy nagyon kellemes szendvicskrém kerekedik ki a végére.
Ahogy az első levélben írtuk, a hüvelyesek igen hasznosak a gyermekeknek, most láthatod, hogy miként tudod az uzsonnájába/ tízóraijába
Fetás céklakrém
Igazi csajos színe van 🙂 – de fiúknak erről ne szóljunk! 🙂
Hozzávalók:
- 1db közepes cékla
- 1 kis fej vöröshagyma
- 15 dkg feta sajt
- 2 dl tejföl vagy joghurt
- 1 kk őrölt kömény
- ízlés szerint tehetünk bele egy kis citromlevet, ha savanyítani szeretnénk kicsit rajta
Elkészítés:
A céklát puhára főzzük majd lereszeljük. A hagymát szintén lereszeljük és a céklához adjuk- ha a érzékeny a gyermek a nyers hagymára, akkor egy kis olíva olajon pároljuk meg a hagymát, így máris barátságosabbá tudjuk tenni. A fetát a tejföllel vagy joghurttal keverjük simára. Adjuk hozzá a céklát és az őrölt köményt.
Sült répakrém
kicsi Vútól tudom, hogy a répa a zöldségek ginsengje. Tele van vitaminnal, ásványianyaggal, A-vitaminnal, erősíti a “közepünket”, és szebben is fütyülünk tőle, mint tudjuk. Nézzük, hogy készíthetünk belőle egy jó kis szendvicsalapot:
Hozzávalók:
- 3 db közepes répa
- 1 gerezd fokhagyma
- 50g tejföl
- 1 ek olívaolaj
- só, fehérbors, őrölt kömény, pirospaprika, kurkuma mehet bele ízlés szerint
Elkészítés:
A répát mossuk, hámozzuk meg, vágjuk fel tetszés szerinti méretűre. Egy tepsibe tegyünk egy kis olajat, szórjuk rá a répát. Sózzuk kicsit, forgassuk át a tepsiben, és szórjuk meg a szeletekre vágott fokhagymával. Előmelegített sütőben süssük készre. Általában 200 fokon, kb. 25 percig sütöm. De az a biztos, hogy ha megnézzük és kipróbáljuk, hogy hol tart a sülésben. Akkor a legfinomabb, amikor már egy kicsit karamellizálódik … hm… 🙂 amikor megsült kicsit hűtjük, robotgéppel pépesítjük, hozzáadjuk a tejfölt, és ízlés szerint a fűszereket. Kihűtjük és tetszés szerint szendvicsekben vagy mártogatósként használjuk.
Földimogyorós vöröslencsekrém
A vöröslencse szintén nagyon hasznos eledel, számos formában készíthető, gyorsan kész van és táplál!
Hozzávalók:
- 1 ek olívaolaj
- 1 közepes hagyma apróra vágva
- 250 vöröslencse átmosva
- 400ml zöldségalaplé vagy víz
- 80g Donum Terrae Földimogyorókrém
- ízlés szerint, illetve függően attól, hogy vizet vagy alaplevet használunk: só, kurkuma, őrölt kömény, chili, esetleg curry. Ne legyünk szégyenlősek a fűszerekkel- úgy lesz finom, de mégsem túl tolakodó
Elkészítés:
A hagymát pirítsuk le az olivaolajon. Adjuk hozzá a lencsét és a vizet vagy alapevet. hagyjuk felforrni, majd 20 percig közepes lángon főzzük. Ha megfőtt- és esetleg nem szívta magába az összes folyadékot, akkor azt öntsük le róla, a lencsét pedig a mogyorókrémmel robotgépben vagy bormixerrel pürésítsük. Fűzerezzük, kóstolgassuk míg meg nem elégedünk az eredménnyel.