Hozzávalók:
- 60g dióbél
- 60g földimogyoró (tisztítva)
- 60g mandula
- 70g kesudió
- 1 nagy hagyma
- 1 kis gerezd fokhagyma
- 400g paradicsom
- 2ek lenmag
- 130g csicseriborsó (konzerv)
- 1ek tahini – Donum Terrae Szezámkrém
- 2-3ek sörélesztő pehely
- 1tk friss kakukkfű
- 2tk friss zsálya
- 1/2tk friss menta
- 1ek friss petrezselyem
- 1tk mustár
- 1tk citromlé
- frissen őrölt feketebors
- só
- növényi olaj
Elkészítés:
Forrázzuk le a mandulát, majd csipkedjük le a héját és dobjuk el. A földimogyoróról is távolítsuk el a papírszerű héját. Sütőpapírral fedett sütőrácson terítsük szét a magvakat és pörköljük meg 200°C-os sütőben. Pörkölés után a dióról dörzsöljük le a kesernyés héját. Ha lehűltek a magvak, mixerben aprítsuk durvára.
Forrázzuk le a paradicsomot és hámozzuk meg. távolítsuk el a paradicsomok magjait és tegyük egy kis lábasba. A paradicsomot aprítsuk fel és szűrőn keresztül hagyjuk lecsöpögni. A felfogott folyadékot adjuk a paradicsom magjaihoz és melegítsük meg.
Őröljük le a lenmagot. Pürésítsük a csicseriborsót 1ek tahinivel, 2ek őrölt lenmaggal, 2-3ek sötélesztő pehellyel és a megmelegített paradicsomvelővel.
A zöldfűszerek leveleit csipkedjük le a szárakról és vágjuk apróra. A hagymát és a fokhagymát aprítsuk fel.
Tegyük a magvakat, zöldfűszereket, paradicsomot, hagymát, fokhagymát, mustárt, citromlevet és a csicseriborsós krémet egy nagy tálba és alaposan kavarjuk el. Ízesítsük sóval és frissen őrölt feketeborssal.
Egy 20cm átmérőjű kerek tortaformát permetezzünk be növényi olajjal, béleljük ki sütőpapírral és azt is permetezzük be növényi olajjal. Tegyük a masszát a sütőformába és kenjük el simára. 180°C-ra előmelegített sütőben a középső sínen a sütőrácson süssük 45 percig. Ha szépen megbarnult, vegyük ki és hagyjuk kicsit lehűlni.
Szeletekre vágva salátához tálaljuk, esetleg mártással meglocsolva.
Nagy Robi igazán otthon van a vegán ételek világában is, ezzel a receptjével pedig egyik nagy kedvencemet, Harcsa Veronikát is lenyűgözte.