Hozzávalók: (4 db 1 dl-es desszertgyűrűhüz)
- 1 tojás sárgája
- 16 gr cukor
- 0,6 dl félszáraz tokaji furmint
- 0,5 dl tejszín
- 1,5 lap zselatin
- 2. ek víz
- 3 dkg Donum Terrae diókrém
- 1dl sűrű barackdzsem, pürésítve
- 0,5 dl tokaji szamorodni
- 1,5 lap zselatin
- 3 dkg étcsokoládé
- 1 tk. Donum Terrae diókrém
- 4 szem dió
- 1 ek. cukor
- a süti aljára: 4 vékony piskóta- vagy linzerkarika (én most linzert használtam)
Elkészítés:
Egy lábasban vizet forraltam, és a lassú gőz fölött egy másik lábasban a bort, a cukrot és a tojás sárgáját kézi mixerrel addig vertem – kb. 10 perc – amíg sűrű, krémes, habos masszává alakult. (Forrnia nem szabad!) Ezután hideg vízbe tettem a lábast, és addig kevertem, míg majdnem kihűl a krém – ez pár perc volt csupán.
A zselatin a vízben megáztattam, megmelegítettem, kevergettem, míg felolvadt, és a langyos krémbe mixeltem. A tejszínt lágy habbá vertem, a végén hozzáadtam a diókrémet és óvatosan, de határozottan elkevertem a borhabkrémmel. Sütőpapírral bélelt desszertgyűrűkbe töltöttem,aminek az aljára egy linzerlapocskát vágtam be..Hűtőbe raktam egy órára
0,5 deci borban megázattam a zselatinlapot, felmelegítettem és a barackdzsemhez kevertem. Kihűlés után a desszertgyűrűkben a borhab tetején elosztottam, Egy éjszakát hűtöttem.
A két evőkanálnyi cukrot egy kis lábasban karamellizáltam, vajazott alufóliára öntöttem, és azonnal rászórtam a durvára vágott diót. Kihűlni hagytam és apróra törtem. Az étcsokit mikrosütőben pár fordulat alatt, többször átkeverve felolvasztottam, hozzákevertem a diókrémet, és a diópralinéval együtt tálaltam a desszerthez.
Piszke ezzel az újragondolt Zserbóval nyerte meg a Donum Terrae Bloggerversenyt. Ezen nem is csodálkozunk, hiszen szenzációs! 🙂
További receptek Piszkétől itt: http://piszke.blogspot.hu