Zserbódesszert diókrémes borhabkrémmel és sárgabarackzselével

Hozzávalók: (4 db 1 dl-es desszertgyűrűhüz)

  • piszke1 tojás sárgája
  • 16 gr cukor
  • 0,6 dl  félszáraz tokaji furmint
  • 0,5 dl tejszín
  • 1,5  lap zselatin
  • 2. ek víz
  • 3 dkg Donum Terrae diókrém
  • 1dl sűrű barackdzsem, pürésítve
  • 0,5 dl tokaji szamorodni
  • 1,5 lap zselatin
  • 3 dkg étcsokoládé
  • 1 tk. Donum Terrae diókrém
  • 4 szem dió
  • 1 ek. cukor
  • a süti aljára: 4 vékony piskóta- vagy linzerkarika (én most linzert használtam)

Elkészítés:

Egy lábasban vizet forraltam, és a  lassú gőz fölött  egy  másik  lábasban  a  bort,  a cukrot és a tojás sárgáját kézi mixerrel  addig vertem – kb. 10 perc – amíg sűrű, krémes, habos masszává alakult. (Forrnia nem szabad!)  Ezután hideg vízbe tettem a lábast,  és addig kevertem,  míg  majdnem  kihűl a krém – ez  pár perc volt csupán.

A zselatin a vízben megáztattam,  megmelegítettem,  kevergettem, míg felolvadt, és a langyos krémbe mixeltem. A tejszínt  lágy habbá vertem, a végén hozzáadtam a diókrémet  és óvatosan, de határozottan elkevertem a borhabkrémmel. Sütőpapírral bélelt desszertgyűrűkbe töltöttem,aminek az aljára egy linzerlapocskát vágtam be..Hűtőbe raktam egy órára

0,5 deci borban megázattam a  zselatinlapot, felmelegítettem és a barackdzsemhez kevertem. Kihűlés után a desszertgyűrűkben a borhab tetején elosztottam, Egy éjszakát hűtöttem.

A két evőkanálnyi cukrot egy kis lábasban karamellizáltam, vajazott alufóliára öntöttem, és azonnal rászórtam a  durvára vágott diót. Kihűlni hagytam és apróra törtem. Az étcsokit mikrosütőben pár fordulat alatt, többször átkeverve felolvasztottam, hozzákevertem a diókrémet, és a diópralinéval együtt tálaltam a desszerthez.

 

Piszke ezzel az újragondolt Zserbóval nyerte meg a Donum Terrae Bloggerversenyt.  Ezen nem is csodálkozunk, hiszen szenzációs! 🙂
További receptek Piszkétől itt: http://piszke.blogspot.hu

Vélemény, hozzászólás?