- 20 dkg rizotto rizs
- 1 l húslé
- 1 dl fehérbor vagy rozé
- 30 dkg sült sütőtök
- 15 dkg pancetta (vagy húsos szalonna)
- 1 nagy újhagyma
- 5 dkg vaj
- 10 dkg ementáli, vagy más markáns, könnyen olvadó sajt
- 1 nagy ág kakukkfű
- 1 chili
- 4 ek Donum Terrae Tökmagolaj
- 8 füge
- 2 db camembert
Elkészítés:
Az újhagymát felkarikázzuk,a szalonnát egycentis kockákra vágjuk. Felolvasztjuk a vaj felét, rádobjuk a hagymát és a pancetta kockákat. Kevergetjük, míg a hagyma kicsit megfonnyad, rászórjuk a rizst. Összekeverjük, majd rászórjuk a kakukkfüvet, ráöntjük a bort, alacsonyra vesszük a lángot, a fedő alatt megvárjuk, míg beszívja. Hozzáadjuk a sütőtököt is, fakanállal kicsit szétnyomkodjuk. Ezután merőkanalanként adagoljuk hozzá a levest, mindig várva, hogy a rizs felszívja. Akkor lesz jó, mikor a rizottó állaga krémes, a rizs pedig puhára főtt. Ekkor elzárjuk a lángot, hozzáadjuk a vajat és a reszelt sajtot, addig kevergetjük, míg teljesen elolvad. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt állni hagyjuk.
Tálaláskor mélyebb tányérba mérünk egy adagot, tetejére teszünk 1-2 fügét négyfelé vágva. A füge közepébe teszünk pár camembert kockát, pár percre forró grillsütőbe toljuk. Fogyasztás előtt meglocsoljuk tökmagolajjal.
További receptek a szerzőtől, Ágitól a blogján.