Az elfelejtett lenolaj

Miközben itthon szinte „úszunk” a különféle olívaolajakban, és a fűszerolajak is egyre inkább népszerűek nálunk, feledésbe merül egy olyan olajfajta, ami sokkal több figyelmet érdemelne: a lenolaj.

Noha a len magjából nyert olajat faanyagvédő szín- és konzerváló szerként is használják, sőt a kozmetikai iparban is alkalmazzák, sokkal elterjedtebb – és ínycsiklandóbb – a konyhai felhasználása. A dió ízű, enyhe szénaaromájú lenmagolaj valódi alternatívája az olíva- és a napraforgó olajaknak. A hevítéssel a lenolaj értékes tápanyagai elillannak, ezért széles körű a a hidegen történő felhasználása, salátákhoz, hideg ételekhez, túróhoz, miegymáshoz.

Lenolaj: omega-3-zsírsavak szállítója

A lenolaj nemcsak ízletes, hanem rendkívül egészséges is. Omega-3 zsírsavakban gazdag összetételének köszönhetően jótékony hatással van a koleszterinszintre és az immunrendszerre, segít a depresszió és a hiperaktivitás esetén, sőt menopauza és rákterápia során is. Jó hatással van a bélflórára, háziszerként régóta használják köhögés és rekedtség ellen is.

A lenolaj gyártása és tárolása

A lenolajat érett lenmagokból préselik, a magokat forrón vagy hidegen sajtolva. Kímélőbb eljárás a hidegsajtolás, mert ez esetben a legtöbb vitamin és tápanyag megmarad. Akárhogyis, felbontás után jobb ha gyorsan elfogyasztjuk az olajat, mert a nagymennyiségű omega-3 zsírsavtartalom miatt a levegővel érintkezve gyorsan oxidálódik, és keserűvé válhat. Hűvösön és sötétben kell tartani, lehetőleg hűtőszekrényben, de legjobb a mélyhűtőben (-20 °C-ig problémamentesen tárolható, anélkül, hogy megdermedne).

(Forrás: Leinöl:Wirkung und gesunde Rezepte)

Vélemény, hozzászólás?