Diós datolyás répatorta

Hozzávalók:

  • 285 g reszelt sárgaréparépatorta sárgabarackmag olajjal
  • 180 g darált dió (diótej/dióital készítéséből visszamaradt dióbél)
  • 200 g natúr, aszalt datolya (én általában egy nagyszemű, nagyon puha fajtát használok, de ha az nincs, akkor a keményebb szemeket felaprítva meleg tejbe vagy rumos tejbe áztatom)
  • 200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 8 g sütőpor (ez most egy bio, foszfátmentes volt)
  • 3 g őrölt fahéj
  • kis csipet finom tengeri só
  • 50 g nádcukorpor
  • 7 db (222 g) gyöngytyúktojás
  • 50 g Donum Terrae Sárgabarackmag olaj

 

  • 400 g natúr kecskekrémsajt (ne legyen túl lágy) / vagy más natúr krémsajt
  • 65 g nádcukorpor
  • 2 db vaníliarúd kikapart magjai / vagy egy jó házi vaníliás cukor

Elkészítés:

  1.  Keverjük össze a lisztet a cukorral, fahéjjal és a sóval. A nedves alapanyagokat is keverjük össze; én először a reszelt sárgarépát elegyítettem a puha datolyával és a dióaprítékkal, majd egy kézi habverővel kevertem hozzá a tojásokat és a sárgabarackmag-olajat.
  2. Keverjük össze csomómentesen a két keveréket, majd öntsük egy vékonyan kivajazott sütőformába. Kerek vagy téglalap alakúba, ahogy tetszik.
  3. 175 °C-os sütőben, a sütő középső fokozatán süssük készre 1-1,5 óra alatt. Attól függ a sütési idő, hogy milyen vastagon került a massza a formába. Tűpróvával ellenőrizzük, hogy elkészült-e.
  4. Ha megsült, rácson hűtsük ki.
  5. Vastagságtól függően vágjuk – vízszintesen – két vagy három darabbá a tésztát.
  6.  Keverjük ki a nádcukrot és a vaníliamagokat a krémsajttal. Kenjük meg egy részével a réteget vagy a rétegeket, s vonjuk be a maradékkal.

Darált dióval díszithető. Tároljuk hűtőben!

Az eredeti receptet a www.selectfood.hu oldalon találjátok. Köszönjük Alíz!