Hozzávalók:
- 285 g reszelt sárgarépa
- 180 g darált dió (diótej/dióital készítéséből visszamaradt dióbél)
- 200 g natúr, aszalt datolya (én általában egy nagyszemű, nagyon puha fajtát használok, de ha az nincs, akkor a keményebb szemeket felaprítva meleg tejbe vagy rumos tejbe áztatom)
- 200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 8 g sütőpor (ez most egy bio, foszfátmentes volt)
- 3 g őrölt fahéj
- kis csipet finom tengeri só
- 50 g nádcukorpor
- 7 db (222 g) gyöngytyúktojás
- 50 g Donum Terrae Sárgabarackmag olaj
- 400 g natúr kecskekrémsajt (ne legyen túl lágy) / vagy más natúr krémsajt
- 65 g nádcukorpor
- 2 db vaníliarúd kikapart magjai / vagy egy jó házi vaníliás cukor
Elkészítés:
- Keverjük össze a lisztet a cukorral, fahéjjal és a sóval. A nedves alapanyagokat is keverjük össze; én először a reszelt sárgarépát elegyítettem a puha datolyával és a dióaprítékkal, majd egy kézi habverővel kevertem hozzá a tojásokat és a sárgabarackmag-olajat.
- Keverjük össze csomómentesen a két keveréket, majd öntsük egy vékonyan kivajazott sütőformába. Kerek vagy téglalap alakúba, ahogy tetszik.
- 175 °C-os sütőben, a sütő középső fokozatán süssük készre 1-1,5 óra alatt. Attól függ a sütési idő, hogy milyen vastagon került a massza a formába. Tűpróvával ellenőrizzük, hogy elkészült-e.
- Ha megsült, rácson hűtsük ki.
- Vastagságtól függően vágjuk – vízszintesen – két vagy három darabbá a tésztát.
- Keverjük ki a nádcukrot és a vaníliamagokat a krémsajttal. Kenjük meg egy részével a réteget vagy a rétegeket, s vonjuk be a maradékkal.
Darált dióval díszithető. Tároljuk hűtőben!
Az eredeti receptet a www.selectfood.hu oldalon találjátok. Köszönjük Alíz!