Hozzávalók:
- 1 szaibling (400g)
- 300g édesburgonya
- 6 szár fodros kel
- 30g friss gyömbér
- 1 piros pepperóni
- 1 gerezd fokhagyma
- 2ek szójaszósz
- 2ek Donum Terrae pirított szezámolaj
- 1/4tk rizsecet
- csipet barna cukor
- 1tk koriandermag
- 1/4tk fekete bors
- 1/2tk tengeri só
- só
Elkészítés:
Hámozzuk meg az édesburgonyát és vágjuk 1cm-es kockákra. 40mp-ig blansírozzuk zubogó forró sós vízben, majd szűrjük le és jeges vízben hűtsük le. Alaposan csepegtessük le.
Mossuk meg a fodros kelt és falatnyi méretű darabokban csipkedjük le a leveleit a kemény száráról. Zubogó forró sós vízben blansírozzuk 10mp-ig, majd szűrjük le és jeges vízben hűtsük le. Enyhén nyomkodjuk ki a folyadékot, majd kissé fellazítva hagyjuk 10 percig száradni.
Aprítsuk nagyon finom apró kockákra a pepperónit (ízlés szerint távolítsuk el a magokat és hártyákat), a meghámozott gyömbért és a fokhagymát. Adjuk a kellel és édesburgonyával együtt egy nagy tálba és locsoljuk meg 2ek szójaszósszal, 2ek szezámolajjal és 1/4tk rizsecettel. Szórjuk meg egy csipet barna cukorral és egy csipet sóval, majd óvatosan, de alaposan kavarjuk össze a tál tartalmát. Hagyjuk fél órán át pihenni.
Egy nagy sütőtálat tegyünk a sütőrácsra és melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.
A szobahőmérsékletű halat mossuk le hideg vízzel és konyhapapírral töröljük szárazra. Mozsárban törjük össze a tengeri sót a fekete borssal és koriandermaggal. Alaposan dörszöljük be ezzel a fűszerkeverékkel a halat kívül és belül.
Vegyük ki a forró sütőtálat a sütőből. Kavarjuk át a zöldséget, adjuk a sütőtálba és oszlassuk el egyenletesen. Helyezzük a halat a zöldségágyra és süssük kb. 25 percig 200°C-on a középső sínen.
Tálaláskor osszuk szét a zöldséget 2-3 előmelegített tányér között. A halról távolítsuk el a bőrét és dobjuk el. Kanállal fejtsük le a hal gerincéről a húsát és tegyük a zöldségre.
Nagy Robi jóvoltából számos érdekes és izgalmas étellel ismerkedhetünk meg, amiért hálásak vagyunk ! Ide kattintva pedig megtudhatjátok honnan jött az ötlet ehhez a fogáshoz.