Gluténmentes mogyorófagylalt
Hozzávalók:
- 10 dkg Donum Terrae mogyorókrém
- 2 dl cukormentes habtejszín
- 2 dl víz
- 2 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 2 tojássárgája
Továbbá:
- 3 dl cukormentes habtejszín
- 1 csomag zselafin fix (2 dkg)
Elkészítés: A mogyorókrémet forró vízbe állítjuk, hogy fel tudjuk keverni, majd lábasba mérjük. Hozzáadjuk a többi alapanyagot, és közepes lángon sűrűre főzzük. Teljesen kihűtjük. A habtejszínt a zselatinnal felverjük, és a hideg fagylaltalaphoz forgatjuk. 1 éjszakára hűtőbe tesszük, majd 1 órára a mélyhűtőbe, mielőtt a fagylaltgéppel kikevertetjük. Ha a gép jól formázható masszát kevert belőle, fagylaltoskanállal adagolva tálaljuk.
Tipp: A fagylaltgép tartályát minden használat előtt legalább 8 órára tegyük mélyhűtőbe, majd a krémet mindig a már járó, kavaró gépbe öntsük, különben a műanyag keverőlapát a tartály falára ráfagyott krémtől eltörhet. Ha a gép már megfelelő állagú krémet kevert a fagylaltalapból, kapcsoljuk ki, a kész fagylaltot szedjük tálba, és légmentesen lezárva tegyük hűtőbe. 1 óra múlva vegyük ki, tálcára készítsünk belőle fagylaltgömböket. Fedjük le fóliával, tegyük mélyhűtőbe, majd pár óra múlva a jéggé fagyott gömböket szedjük nagyobb dobozba. Így tárolva bármikor tudunk belőle szedni, nem kell megvárni, amíg kanalazhatóvá olvad.
Köszönjük a receptet a Kifőztük magazin csapatának.