Sütőtökös rizottó fügével, camambert-el és tökmagolajjal

Hozzávalók:sütötökös rizotto füge camambert tökmagolaj

  • 20 dkg rizotto rizs
  • 1 l húslé
  • 1 dl fehérbor vagy rozé
  • 30 dkg sült sütőtök
  • 15 dkg pancetta (vagy húsos szalonna)
  • 1 nagy újhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg ementáli, vagy más markáns, könnyen olvadó sajt
  • 1 nagy ág kakukkfű
  • 1 chili
  • 4 ek Donum Terrae Tökmagolaj
  • 8 füge
  • 2 db camembert

Elkészítés:

Az újhagymát felkarikázzuk,a szalonnát egycentis kockákra vágjuk. Felolvasztjuk a vaj felét, rádobjuk a hagymát és a pancetta kockákat. Kevergetjük, míg a hagyma kicsit megfonnyad, rászórjuk a rizst. Összekeverjük, majd rászórjuk a kakukkfüvet, ráöntjük a bort, alacsonyra vesszük a lángot, a fedő alatt megvárjuk, míg beszívja. Hozzáadjuk a sütőtököt is, fakanállal kicsit szétnyomkodjuk. Ezután merőkanalanként adagoljuk hozzá a levest, mindig várva, hogy a rizs felszívja. Akkor lesz jó, mikor a rizottó állaga krémes, a rizs pedig puhára főtt. Ekkor elzárjuk a lángot, hozzáadjuk a vajat és a reszelt sajtot, addig kevergetjük, míg teljesen elolvad. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt állni hagyjuk.

Tálaláskor mélyebb tányérba mérünk egy adagot, tetejére teszünk 1-2 fügét négyfelé vágva. A füge közepébe teszünk pár camembert kockát, pár percre forró grillsütőbe toljuk. Fogyasztás előtt meglocsoljuk tökmagolajjal.

További receptek a szerzőtől, Ágitól a blogján.