Tökmagkrémes rozsos kenyér

tökmagkrémes-rozsos-kenyér-donum-terrae

Tökmagkrémes rozsos kenyér

Hozzávalók 2 kenyérhez:

  • 30 dkg fehér búzaliszt
  • 30 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 5 dkg tökmag
  • 1,5 teáskanál só
  • 4 dl víz
  • 3 evőkanál joghurt
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 csomag instant élesztő
  • a kenéshez:

Elkészítés:

  1. Egy tálba szitáljuk a liszteket, hozzáadjuk a tökmagot és a sót.
  2. A közepébe mélyedést csinálunk, ide kerülnek a nedves összetevők: a víz, a joghurt és az olaj, majd beleszórjuk az élesztőt is.
  3. Alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd fóliával és konyharuhával lefedve 50 percig kelni hagyjuk.
  4. Két részre osztjuk, mindkettőt gömbölyítjük, és újabb 15 percig pihentetjük.
  5. Lisztezett felületen fél centi vékonyra nyújtjuk az egyik adag tésztát, megkenjük a tökmagkrém felével, megszórjuk sajttal, és a hosszabbik oldalánál feltekerjük. Hosszában elvágjuk egy késsel, óvatosan összecsavarjuk a két félrudat, majd sütőpapírral bélelt püspökkenyérformába fektetjük.
  6. A másik adag tésztával is ugyanígy járunk el, majd mindkét kenyeret 30 percig újra kelni hagyjuk.
  7. A sütő aljába egy vízzel teli fémtálat helyezünk, és légkeveréses sütőben, 230 fokon 15 percig sütjük a kenyereket.
  8. Kivesszük a fémtálat, csökkentjük a hőfokot 200 fokra, és további 15 percig sütjük őket, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni.

 

Köszönjük a receptet a Kifőztük magazin csapatának.