- 1 kemény körte
- 100 ml körtelé
- 0,5 zöldcitrom leve
- friss gyömbér
- 2 ek mandulalapka
- 250 ml tej
- 60 g kerekszemű rízs
- 1 csík naranacshéj
- 1/3 tonkabab
- 1,5 ek jó minőségű fehér csokoládé reszelve
- 2 tk mandulakrém
- friss szűretlen olívaolaj
Elkészítés:
A receptben szereplő mennyiség 4 kis adagra szól.
Mossuk meg a körtét és szeletelőgéppel vagy mandolinnal vágjuk kb. 1-2 mm-es szeletekre. Tegyük vákuumzacskóba, öntsük hozzá a körtelevet és a zödcitrom levét, adjuk hozzá a felaprított gyömbért és legmagasabb fokozaton vákuumozzuk le. Hűtőben hagyjuk 2-3 órán keresztül marinálódni. Sütőpapírral fedjük be a sütőrácsot, és oszlassuk szét rajta a mandulalapkákat. 200 fokos sűtőben pörköljük meg őket majd tegyük félre.
Egy kis lábasban forraljunk fel 225 ml tejet. Adjuk hozzá a narancshéjat és a rizst, majd lefedve a legkisebb fokozaton hagyjuk kb. 30 percig főni. Ha teljesen megpuhult a rizs és magába szívta a tejet, adjuk hozzá a reszelt fehér csokoládét, valamint rezseljük bele a tonkababot.
Kavarjuk el a mandulakrémet egy kevés tejjel, hogy krémes legyen de még ne legyen folyékony.
Tálaláskor előmelegített tálkákba tegyünk 2-3 ek tejberiszt. Locsoljuk meg egy kevés mandulakrémmel. Bontsuk fel a körtét és nagyon óvatosan helyezzünk 2-3 szeletet a tejberizsre. Szórjuk meg néhány pörkölt mandulalapkával és az asztalnál locsoljuk meg friss, szűretlen olívaolajjal.