Shrub

A shrub: személy szerint a shrubbal 5 évvel ezelőtt találkoztam, amikor Tóth Zoli a Paris Budapest Bar  vezető bártendere megmutatta, hogy ecettel bizony nem csak salátát ízesíthetünk. Akik idegenkednek az ecet ” bukéjától” azokat valószínűleg nehezebb lesz meggyőzni, de aki szeret kísérletezni, és unja már a citromos-narancsos limonádékat, annak igazán érdekes világ tárul fel a shrubokkal.

A shrub egyik változata a 17.-18. században volt népszerű Angliában, ahol gyümölcsös likőrt jelölt, amit rummal vagy brandyvel készítettek, cukor és citrus gyümölcsök hozzáadásával.

Ugyancsak Angliából került át Amerikába a gyümölcsök ecettel való tartósítása. Az ilyen módon készített gyümölcsbefőtteket hívták shrubnak. A 19. századra némileg megváltozott a felhasználás: a gyümölcsre ecetet öntöttek, éjszakára vagy akár napokig állni hagyták. A végén a gyümölcsöket lecsöpögtették, a megmaradt levet valamilyen édesítővel- cukorral vagy mézzel- összekeverték és szirupot készítettek belőle. Az édes-savanyú szirupot vízzel vagy szódával elkeverve frissítőként fogyasztották, illetve koktélok alapját is képezte.

A shrub fogyasztás egy időre -a háztartási hűtőszekrények megjelenésével- kiment a divatból, de néhány évvel ezelőtt újra megjelentek Amerika koktélbárjaiban. A shrub savassága miatt kiváló aperitív- alap, alternatíva a keserű likőrök kiváltására koktélokban. Nagy nyári melegben remek frissítőt készíthetünk velük akár alkohollal, akár alkohol nélkül.

Íme egy nagyszerű nyári frissítő recept:

Hozzávalók:

shrub

Elkészítés:

A gránátalma magokat összetörjük, hogy levüket kinyernyük és felöntjük annyi gránátalmaecettel, hogy éppen ellepje ( nem választjuk el a magot a létől). Egy éjszakára lefedve a hűtőszekrénybe tesszük. Másnap muszlinhálón vagy szűrőn át kinyomkodjuk, törekedve arra, hogy minél több léhez jussunk. Ugyanannyi mennyiségű cukrot adunk hozzá és kis lángon 8-10 percig melegítjük. Kihűtjük és üvegbe töltjük.

Szervírozás:

Egy nagyobb borospoharat vagy csőpoharat megtöltünk jéggel. Belemérünk 4cl gránátalmaecetes Shrubot. Tesyünk bele néhány félbevágott málnát, szedret, epret, két szelet uborkát és néhány mentalevelet. Felöntjük szódavízzel és így kínáljuk. Ideális nyári délutánokon ízletes frissítőként, de ném fehér rummal, ginnel vagy vodkával plusz tartalmat és némi kraftot adhatunk az italnak!

 

Egészségünkre!