Mandulakrémes túrógombóc

Hozzávalók 6 gombóchoz:

  • 30 dkg túró
  • 10 dkg tejberizshez való rizs
  • 5 dkg bio tönkölydara teljesörlésű és finomörlésű keverve
  • 4 dl  rizstej, vagy tej
  • 4 evőkanál rízsmalata (vagy 5 dkg cukor)
  • fél reszelt citromhéjja
  • 1 evőkanál mandulakrém
  • 0,5 csomag vaníliás cukor (vagy vaníliapor)
  • 1 teáskanál mandulakivonat
  • reszelt mandula a diszítéshez

Eperlekvárhoz:

  • 1,5 kg eper
  • 20 dkg cukor (vagy rízscukor)
  • 1 citrom leve
  • zselésítő (Quittin – Haas, 4:1)

Elkészítés:

Főzzük meg a rizst 4 dl vízben. Ha elforr a leve, pótoljuk! Folyamatos kevergetés közben adjunk hozzá a tejet, cukrot/édesítőt  és a búzadarát. Pár perc múlva egy  nagyon sűrű tejberizses grízt kapunk. Jó keménynek kell lennie. Ehhez a masszához hozzákeverjük a túrót, citromot, mandulakrémet, vaníliát, mandulakivonatot. Alkosd meg a gombócaidat és forgad meg reszelt mandulában.

Az epret tiszítsuk meg, facsarjuk ki a citrom levét, turmixoljuk le, jól keverjük össze a zselésítővel, forraljuk fel és add hozzá a cukrot. Főzd így 5 percet, forrón adagold ki üvegekbe és tálaljuk a gombóccal!

A képen a gombóc hófehér, mert ezt “civil” alapanyagokból készítettem. A rizsmalátától és a tönkölydarától azonban egy kicsit barnább lett. De szerintem így is szeretni fogjátok.

Csajka- Land kalandja a mandulakrémmel.

Vélemény, hozzászólás?