Hozzávalók 6 gombóchoz:
- 30 dkg túró
- 10 dkg tejberizshez való rizs
- 5 dkg bio tönkölydara teljesörlésű és finomörlésű keverve
- 4 dl rizstej, vagy tej
- 4 evőkanál rízsmalata (vagy 5 dkg cukor)
- fél reszelt citromhéjja
- 1 evőkanál mandulakrém
- 0,5 csomag vaníliás cukor (vagy vaníliapor)
- 1 teáskanál mandulakivonat
- reszelt mandula a diszítéshez
Eperlekvárhoz:
Elkészítés:
Főzzük meg a rizst 4 dl vízben. Ha elforr a leve, pótoljuk! Folyamatos kevergetés közben adjunk hozzá a tejet, cukrot/édesítőt és a búzadarát. Pár perc múlva egy nagyon sűrű tejberizses grízt kapunk. Jó keménynek kell lennie. Ehhez a masszához hozzákeverjük a túrót, citromot, mandulakrémet, vaníliát, mandulakivonatot. Alkosd meg a gombócaidat és forgad meg reszelt mandulában.
Az epret tiszítsuk meg, facsarjuk ki a citrom levét, turmixoljuk le, jól keverjük össze a zselésítővel, forraljuk fel és add hozzá a cukrot. Főzd így 5 percet, forrón adagold ki üvegekbe és tálaljuk a gombóccal!
A képen a gombóc hófehér, mert ezt “civil” alapanyagokból készítettem. A rizsmalátától és a tönkölydarától azonban egy kicsit barnább lett. De szerintem így is szeretni fogjátok.
Csajka- Land kalandja a mandulakrémmel.