Hozzávalók:
A habcsókrétegekhez:
- 6 tojás fehérje
- 24 ek cukor
- 1 ek gyümölcsecet (nálam gránátalmaecet, Donum Terrae)
- 1 ek cseresznyepálinka
- 3 kk kukoricaliszt
A krémhez:
- 4 dl tej
- 6 tojás sárgája
- 1 púpos ek étk. keményítő
- 2 ek mandulakrém (Donum Terrae)
- 10 dkg vaj
- 2 ek cukor
- 30 dkg cseresznye
A külsejére:
- 2 dl habtejszín
- 1 ek cukor
- Fél csomag tortazselé
- 3 púpozott ek házi cseresznyelekvár (enyém apró darabos, hidegen nem folyékony, nem nagyon édes)
- 1 ek-nyi apróra vágott citromfű
- Fél mk levendulavirág
- 1 ek cseresznyepálinka
- Mandulalapok a díszítéshez
Elkészítés:
A habcsókrétegekhez a tojásfehérjét majdnem keményre verjük. Hozzáadjuk folyamatosan a cukrot, gyümölcsecetet és a pálinkát, majd teljesen keményre, fényesre verjük. Hozzáforgatjuk a kukoricalisztet. Sütőpapírra három 20 cm átmérőjű kört rajzolunk, elosztjuk, elsimítjuk rajtuk a masszát. 180 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük. Akkor jó, ha a külseje enyhén megbarnul. A sütőből kivéve rácson kihűtjük, közben óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt.
Utána jön a krém: a cseresznyén és a vajon kívül a többi hozzávalót egy habüstben simára keverjük. Egy lábasban vizet forralunk. Az üstöt a gőz fölé téve, a krémet állandó keverés közben besűrítjük. A tűzről levéve belekeverjük a felkockázott vajat. Teljesen kihűtjük.
Mikor a lapok és a krém is kihűltek, elkezdjük rétegezni. Egy hablapot a tortatálra tesszük, elosztjuk rajta a krém felét, rászórjuk, belenyomkodjuk a cseresznye felét. Jön rá egy réteg hab, majd megismételjük az előző műveletet. Végül rátesszük a harmadik habcsókot.
A habtejszínt keményre verjük a tortazselével és a cukorral, a torta tetejére és oldalára kenjük. A mandulalapokat száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, kihűtve a torta oldalára nyomkodjuk.
A cseresznyelekvárt összeforraljuk az apróra tört levendulával, citromfűvel és pálinkával. Langyosra hűlve a torta tetején elosztjuk, fél órára hűtőbe tesszük, míg a teteje megdermed.
Rögtön fogyasztjuk.
Ági, alias A tetovált lány alkotása.