Mandulás-almás dán fonott tészta

Hozzávalók:dan suti - Copy - Copy - Copy


Tészta:

  • 1 bögre tej
  • 1/4 bögre víz
  • 4, 25 bögre kenyérliszt
  • 1 ek. élesztő
  • 1 tk. só
  • 1/2 bögre cukor
  • 2 tojás
  • 8 ek. lágy vaj

Töltelék:

  • 4 alma hámozva és apróra vágva
  • 2 ek. citromlé
  • 1 ek vanília kivonat
  • 1/2 bögre barna cukor
  • 2 tk. fahéj
  • 1/2 bögre mandulaforgács
  • szerecsendió
  • sárgabarack lekvár
  • Donum Terrae mandulakrém

 

Elkészítés:

Melegítsük langyosra  a tejet és a vizet közepes lángon. Egy nagy keverőtálban márjük ki a lisztet és az élesztőt.

Adjuk a lisztes keverékhez a sót, cukrot, tojást és tejet. Keverjük addig amíg a tészta kezd összeállni. Adjunk hozzá egy ek. vajat és keverjük addig, amíg az teljesen eldologztuk benne. A többi vajat is fokozatosan adagoljuk hozzá evőkanalanként. A folyamat végén egy csomómentesre dolgozott, de ragadós állagú tésztát kell hogy kapjunk.
Helyezzük a tésztát egy kivajazott tálba, fedjük le frissentartó fóliával és tegyük a hűtőbe egy éjszakára.
A sütés előtt kb. egy órával vegyük ki a tésztát, majd hagyjuk szobahőmérsékleten állni amíg elkészítjük a tölteléket. Pucoljukn meg és vágjuk kis kockákra az almát, adjuk hozzá a citromlevet, lekvárt, vanílilát, cukrot, fahéjat, szerecsendiót és mandulaszeleteket.

A fonáshoz helyezzük egy lisztezett felületre a tésztát, majd nyújtsunk egy kb. 2 cm vastag, téglalap alakot belőle. A téglalap közepét egy vastagabb csíkban egyenletesen megkenjük mandulakrémmel, majd ráhalmozzuk a tölteléket.

Egy éles késsel vagdaljuk be a téglalap széleit (egészen a töltelékig), kb. 18-20 csíkot készítve mindkét oldalon. Hajtsuk az egyik csíkot a tészta közepe felé, majd ismételjük meg a mozdulatot a másik oldalon lévő csíkkal is, úgy hogy azok középen egy X-et formáljanak. A lépést ismételjük meg az összes csíkkal. A fonott kalács tetjét kenjünk meg tojással.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kalácsot és sütőben kelesztjük amíg bemelegszik. Süssük 40-45 percig, amíga  felülete aranybarna nem lesz. A kész süteményt vékonyan megkenjük baracklekvárral, majd 15 percig hagyjuk hűlni, mielőtt szeleteljük és felszolgáljuk.