Semi (szemi)= félig + freddo= hideg, semifreddo= szinte fagyi 🙂 . Félig fagyott édesség kategóriát jelöl, aminek a fő összetevői általában tojás, cukor és tejszín. Spanyolországban semifríoként ismerik.
Számtalan variációban készíthetjük, nézzünk most egy banános- földimogyorósat:
Hozzávalók:
Az alaphoz:
- 50g pirított földimogyoró
- 100g zabkeksz
- 3 ek olvasztott vaj
A “majdnem” fagyihoz:
- 8 tojás sárgája
- 200g cukor
- 1 érett banán pürésítve
- 2 ek mogyoró likőr (elhanyagolható)
- csipet só
- 240ml habtejszín (akár 35%-os)
- 150g Donum Terrae Földimogyorókrém
Elkészítés:
Egy őzgerinc formát béleljünk ki folpackkal, úgy, hogy mindegy oldalán túllógjon és a végén be tudjuk vele takarni a kész édességet, amikor a hűtőbe tesszük. Turmixgéppel daraboljuk apróra a mogyorót és a zabkekszet, majd adjuk hozzá a vajat, keverjük addig, amíg összeáll. A masszát egyengessük el a forma aljában és tegyük a hűtőbe.
A “fagyit” gőzön fogjuk megfőzni, ehhez készítsünk elő egy edényt, amiben a vizet felforraljuk, ügyeljünk rá, hogy a másik edény, amiben a krém lesz, ne érjen bele a vízbe. A tojássárgákat és 150g cukrot habosítsunk fel. Adjuk hozzá a banánpürét, likőrt és a sót. Tegyük az edényt a gőzre, és kevergetve sűrűsödésig főzzük- kb 8-10 perc. Vegyük le a gőzről és helyezzük a tálat egy jegesvízzel töltött edényre úgy, hogy az edény alja beleérjen. gyakran kevergetve hűtsük le a krémet. A tejszínt a maradék cukorral verjük félkemény habbá- inkább legyen egy kicsit lazább, mint túlkészüljön. Óvatosan keverjük a banános masszába. Végül keverjük bele a földimogyorókrémet- esetleg melegítsük fel egy picit, hogy folyékonyabb legyen, ha nem elég lágy az állaga. Ne keverjük el teljesen a mogyorókrémet, hagyjuk márványosra.
Öntsük az alap tetejére, takarjuk be a folpackkal és legalább 9 órára tegyük mélyhűtőbe.
Tetszés szerinti szeletekre vágjuk…és szeressük 🙂
Fotó: Kate Sears
Eredeti recept: Megan Farquharson