Banános- földimogyorós semifreddo

Semi (szemi)= félig + freddo= hideg, semifreddo= szinte fagyi 🙂 . Félig fagyott édesség kategóriát jelöl, aminek a fő összetevői általában tojás, cukor és tejszín. Spanyolországban semifríoként ismerik.

Számtalan variációban készíthetjük, nézzünk most egy banános- földimogyorósat:

Hozzávalók:

Az alaphoz:

  • 50g pirított földimogyoró
  • 100g zabkeksz
  • 3 ek olvasztott vaj

A “majdnem” fagyihoz:

  • 8 tojás sárgája
  • 200g cukor
  • 1 érett banán pürésítve
  • 2 ek mogyoró likőr (elhanyagolható)
  • csipet só
  • 240ml habtejszín (akár 35%-os)
  • 150g Donum Terrae Földimogyorókrém

Elkészítés:

Egy őzgerinc formát béleljünk ki folpackkal, úgy, hogy mindegy oldalán túllógjon és a végén be tudjuk vele takarni a kész édességet, amikor a hűtőbe tesszük. Turmixgéppel daraboljuk apróra a mogyorót és a zabkekszet, majd adjuk hozzá a vajat, keverjük addig, amíg összeáll. A masszát egyengessük el a forma aljában és tegyük a hűtőbe.

A “fagyit” gőzön fogjuk megfőzni, ehhez készítsünk elő egy edényt, amiben a vizet felforraljuk, ügyeljünk rá, hogy a másik edény, amiben a krém lesz, ne érjen bele a vízbe. A tojássárgákat és 150g cukrot habosítsunk fel. Adjuk hozzá a banánpürét, likőrt és a sót. Tegyük az edényt a gőzre, és kevergetve sűrűsödésig főzzük- kb 8-10 perc. Vegyük le a gőzről és helyezzük a tálat egy jegesvízzel töltött edényre úgy, hogy az edény alja beleérjen. gyakran kevergetve hűtsük le a krémet. A tejszínt a maradék cukorral verjük félkemény habbá- inkább legyen egy kicsit lazább, mint túlkészüljön. Óvatosan keverjük a banános masszába. Végül keverjük bele a földimogyorókrémet- esetleg melegítsük fel egy picit, hogy folyékonyabb legyen, ha nem elég lágy az állaga. Ne keverjük el teljesen a mogyorókrémet, hagyjuk márványosra.

Öntsük az alap tetejére, takarjuk be a folpackkal és legalább 9 órára tegyük mélyhűtőbe.

Tetszés szerinti szeletekre vágjuk…és szeressük 🙂

 

 

Fotó: Kate Sears

Eredeti recept: Megan Farquharson