- 3 tojás
- 300 g cukor
- 175 ml hevíthető olaj ( sárgabarackmag-, dió-,
oliva, esetleg napraforgóolaj) - 1 ek vaníliakivonat
- 60 ml melegvíz
- 250 g liszt
- 1 sütőpor
- csipet só
- 1 ek őrölt fahéj
- szerecsendió
- 200 g finomra reszelt sárgarépa
- 100 g finomra reszelt cékla
- 50 g durvára vágott dió/pekándió/mogyoró
A bevonathoz:
- 100 g vaj
- 100g barna cukor
- 2 púpos ek Donum Terrae mogyorókrém
- 240 g krémsajt
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd vajazzunk ki egy 23 cm-es átmérőjű sütőformát.
A tojásokat válassszuk szét, és tegyük a tojás sárgáját egy tálba, majd miután hozzáadtuk a cukrot, vizet, vaníliát és olajat, keverjük csomómentesre robotgéppel.
Egy másik tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sütőport és a fűszereket és simára keverjük. Egy külön tálban keményre verjük a tojásfehérjéket. Lereszeljük a répát és a céklát, majd az egészet hozzáadjuk a lisztes keverékhez. A felvert tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk a keverékbe.
A mixet töltsük a formába és süssük 40-50 percig, amíg a sütemény barna színűre sül. Tapintással és késpróbával ellenőrizzük állagát. Hagyjuk a tortát kihűlni a formában.
A bevonó elkészítéséhez robotgéppel addig verjük fel a cukrot, vajat és a mogyorókrémet amíg puha hab állagot kapunk. Adjuk hozzá a krémsajtot és keverjük tovább, amíg állaga teljesen sima nem lesz. A bevonót kenjük vastagon a kihűlt süteményre, díszítsük diószórással.