Vaníliás panna cotta sós karamellel, édes szezámkrémmel és pörkölt földimogyoróval (laktózmentes, diabetikus)

Hozzávalók:Magkrémes panna cotta 004
Karamell:
  • 2 dl laktózmentes tejszín
  • 50 g fruktóz
  • 1 tk szójamargarin
  • egy nagy csipet tengeri só.
Panna cotta:
  • 8 dl vaníliás rizs ital
  • 2 dl laktózmentes tejszín
  • 3 ek eritrit
  • 1 kk vanília velő
  • 20 g zselatin
A tetejére:
  • 3 ek szezámkrém
  • 2 púpos tk nyírfacukor por
  • 1 ek szeletelt földimogyoró
Elkészítés:
A karamellhez keverjük el a fruktózt a tejszínnel, és állandó kevergetés mellet főzzük addig, míg sűrű és karamell színű nem lesz. Dobjunk bele egy darabka margarint és egy nagy csipet sót, keverjük át és tegyük félre hűlni. Ha már nem túl forró, osszuk szét a poharakban.
A panna cottához öntsük egy lábasba a rizs italt, a vaníliát, az eritritet és a zselatint. Kevergetve melegítsük addig, míg egyneművé olvad, majd töltsük a megszilárdult karamellre. Néhány órára tegyük a hűtőbe dermedni.
A szezámkrémet keverjük össze a nyírfacukor porral és csorgassuk a vaníliás rétegre. (Ha túl sűrű, kicsit melegítsük fel). Egy száraz serpenyőben pirítsuk illatosra a földimogyorót és szórjuk a desszert tetejére.
Az eredeti recept a Kakukkfű blogon – köszönet érte Hortobágyi Annának! 🙂