Cseresznyés -mogyorókrémes clafoutis

Igen, MEGGYŐZŐDÉSEM, hogy magkrémekkel minden jobb, illetve, hogy mindenben lehet tenni egy kis magkrémet. Még akkor is, ha semmilyen recept sehol nem írja.

A clafoutis ( klafuti) egy francia édesség, tejpitének vagy tejespitének is szokták még nevezni. Az eredeti recept szerint magozatlan cseresznyét kell beletenni, mert a magban található aromák átjárják így a sütit. Vagy ez, vagy sietett/lusta volt a cukrász annak idején, és így marketingelte a magokat. Mert enni így aztán nem egyszerű, az biztos. De jó, legyen. Maradjanak a magok. Amit én az eredeti recepthez képest változtattam, hogy az egyik tojás helyett egy kanál mogyorókrémet tettem a tésztába.

Hozzávalók:

  • 50 dkg cseresznye – magozatlan!
  •  100g cukor, vagy tetszés szerinti édesítő
  • 125g liszt
  • 2 tojás
  • 1 ek Donum Terrae Mogyorókrém
  • 3 dl tej
  • 1 csipet só
  • 1 ek  puha vaj vagy 1 bő ek barna vaj

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Mossuk meg a cseresznyéket, szárítsuk meg őket. Sütőformát vagy tűzálló edény vajazzunk ki  és helyezzük a cseresznyéket bele egy sorban- tehát legyen akkora az edényünk, hogy a cseresznyék ne torlódjanak fel magasan, hanem férjenek el egymás mellett kényelmesen.

Lisztet átszitáljuk, elkeverjük a cukorral, sóval, hozzáadjuk a habosra vert tojásokat és a mogyorókrémet, lassanként a tejet majd a szobahőmérsékletűre hűlt barna vajat.

Ráöntjük a cseresznyére és 30-40 perc alatt megsütjük, Akkor van kész, ha a széle már aranybarna, ropogós, de a közepe még rezgős.

Tipp: a cukorhoz adhatunk fahéjat, illetve a tej felét helyettesíthetjük tejszínnel. Cseresznye helyett is használhatunk más idénygyümölcsöt bátran. 🙂

 

 

Fotó: deliciouslyorganic.net