Eddo céklával és mogyoróforgáccsal

eddo1-430x283

Hozzávalók:

 • 2 kis cékla
 • céklalé
 • 2ek Donum Terrae Gránátalmaecet
 • 250g eddo (vagy csicsóka)
 • 1 apró gerezd fokhagyma
 • 1ek friss krémes kecsketúró
 • 1 csepp chiliolaj
 • 4 apró piros cékla- / mángoldlevél
 • 2 mogyoró
 • pár csepp mogyoró- vagy Donum Terrae Dióolaj
 • vaj

 

Elkészítés:

A receptben szereplő mennyiség 2 előételre szól.

A céklaporhoz mossuk meg a kisebbik céklát, hámozzuk meg és reszeljük le finomra. Kézzel alaposan préseljük kis a reszelt céklából a levet és fogjuk fel. A céklalevet egészítsük ki kb. 150ml-re. A kinyomkodott reszelt céklát vékony összefüggő rétegben kenjük ki a mikrohullűmú sütő tányérjára, majd legkisebb fokozaton kb. 30-40 percig mikrózzuk. Közben néha pillantsunk rá, nehogy megégjen. A kiszárított céklaport egy finom szűrőn keresztül szitáljuk át, majd letakarva tegyük félre.

Mossuk meg a másik céklát és csomagoljuk alufóliába. 200°C-os sütőben süssük kb. 1 óráig, majd vegyük ki és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Hámozzuk meg a céklát és vágjuk 0,5cm-es kockákra. A kockákat letakarva tegyük félre. A nyesedéket tegyük a céklalével, gránátalmaecettel és egy bő csipet sóval kis lángra. Hagyjuk a levet szépen lassan sűrűre elfőni.

Mossuk meg az eddot (vagy csicsókát) és alaposan hámozzuk meg. Almamagház kiszúróval szúrjunk ki 4db kb. 4cm hosszú oszlopot az eddoból. Forró sós vízben főzzük a hengereket átmérőtől és az eddo / csicsóka puhaságától függően 4-6 percig, majd lyukacsos kanállal vegyük ki és jeges vízben hűtsük le. Alaposan csepegtessük le. A maradék eddot aprítsuk össze, fedjük be annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, adjunk hozzá 1 apró gerezd fokhagymát és egy bő csipet sót, majd kis lángon fedő alatt főzzük teljesen puhára. Távolítsuk el a fokhagymát és öntsük le az eddoról a vizet. Pürésítsük az eddot 1ek krémes kecsketúróval (vagy créme fraiche-sel) és kenjük át egy finom szűrőn. Ízesítsük sóval és 1 csepp chiliolajjal. Tálalásig kis lángon vagy vízfürdő felett tartsuk melegen.

Tegyük a céklakockákat a sűrűre elfőtt céklalébe és forgassuk meg benne. Egy kis serpenyőben olvasszunk meg 1ek vajat, szórjuk meg egy bő csipet sóval és sűrűn forgatva melegítsük meg benne a fehér oszlopokat. Közben egy deszkára szórjunk ki 1-1,5tk céklaport és habkártya segítségével egyengessük el egy hosszú 3mm széles csíkká. A mángoldleveleket mossuk meg és alaposan csepegtessük le. Hántoljuk nagyon finom vékonyra a mogyorót.

Tálaláskor előmelegített tányérra tegyünk 3tk eddokrémet. Helyezzünk mellé 5-6 céklakockát. Az eddooszlopokat röviden csepegtessük le konyhapapíron, majd srégan forgassuk meg a céklaporban, hogy a képen látható mintát kapjuk. Helyezzünk 1 oszlopot állítva, egyet fektetve a tányérra. Szórjuk meg a tányért hántolt mogyoróval, tegyünk rá 4-5 csepp mogyoró- vagy dióolajat és díszítsük 2 mángoldlevéllel.

 

Robi újra alkotott és a gránátalmaecetet sem felejtette ki a receptből 🙂

Vélemény, hozzászólás?