Hozzávalók:
A tésztához:
- 350g liszt
- 1 ek porcukor
- 1 kk só
- 230g nagyon hideg vaj felkockázva
- 100ml nagyon hideg víz
A krémhez:
- 200g barnacukor
- 1/4 kk őrölt szegfűszeg
- 1/4 kk őrölt gyömbér
- 1/4 kk őrölt szerecsendió
- 1kk őrölt fahéj
- 400g sütőtök püré ( sütve vagy főzve, aztán pürésítve)
- 115g Donum Terrae Földimogyorókrém
- 2 tojás, enyhén felverve
- 200ml tejszín
- 1ek juharszirup
Elkészítés:
A tésztához keverjük össze egy tálban a lisztet, sót, cukrot. Adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat és addig gyúrjuk, amíg kb fél-1 centis galacsinokká össze nem áll. Fokozatosan adjuk hozzá a vizet és gyúrjuk jól össze. Amikor a tészta összeállt, formáljunk belőle gombócot, csavarjuk folpackba és legalább egy órára tegyük a hűtőbe.
A krémhez melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Egy tálban keverjük össze a cukrot és a fűszereket. Adjuk hozzá a sütőtök pürét, földimogyorókrémet, tojásokat, a tejszínt és a juharszirupot. Kézi mixerrel alacsony fokozaton dolgozzuk össze a krémet.
A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd tegyük a piteformánkba, a túllógó részt vágjuk le.
Öntsük bele a krémet. 15 percig süssük 220 fokon, majd anélkül, hogy kinyitnánk a sütőt, vegyük vissza a hőmérsékletet 175 fokra, és süssük tovább a pitét még 30-40 percig. Hogy megbizonyosodjunk róla, hogy a piténk elkészült rázzuk meg. Ha a közepe kocsonyaszerűen rezeg, akkor elkészült ,de ha az egész felülete még kocsonyásan imbolyog, akkor süssük még egy kicsit tovább.
Miután kihűlt, tartsuk a hűtőben.
Fogyasszuk magában vagy édes tejszínhabbal 🙂
eredeti recept: popsugar.com