Karórépaleves almával és földimogyoróval

karorepa-430x283

Hozzávalók

  • 250g karórépa
  • 1 savanykás alma
  • 1/2 citrom
  • vékony szelet friss gyömbér
  • 500ml zöldségalaplé
  • 6-8 kis gerezd fokhagyma
  • 2tk földimogyorókrém
  • 50ml szűretlen almalé
  • 6-8 földimogyoró
  • kerti zsázsa
  • 1tk sárgabarackecet
  • 2-3 csepp chiliolaj
  • frissen reszelt szerecsendió
  • napraforgómag olaj

 

Elkészítés

A receptben szereplő mennyiség két főre szól.

Tegyük a fokhagymát héjastul egy kis lábasba és öntsük fel annyi olajjal, amennyi ellepi. Kis lángon konfitáljuk, míg meg nem puhul. Hagyjuk az olajban lehűlni, szűrjük le, majd óvatosan távolítsuk el a héját.

Mossuk meg az álmát, hámozzuk meg és távolítsuk el a magházát. Vágjunk 1cm-es kockákat az almából és tegyük citromos vízbe, hogy ne barnuljanak meg. Tálalásig lefedve tegyük a hűtőbe.

A többi almát a meghámozott karórépával együtt aprítsuk fel és tegyük egy lábasba. Adjunk hozzá 1 vékony szelet friss gyömbért, öntsük fel a zöldségalaplével és kis lángon főzzük puhára. Ha teljesen megpuhult a karórépa, távolítsuk el a gyömbért, pürésítsük a levest 1tk földimogyorókrémmel és kenjük át egy finom szűrőn. Ízesítsük sóval, frissen reszelt szerecsendióval, 2-3 csepp chiliolajjal és egy kevés ecettel.

Tisztítsuk meg a földimogyorót. A földimogyorókrémet egy kevés almalével elkavarva lazítsuk fel.

Tálaláskor előmelegített tányéron helyezzünk el néhány lecsepegtetett almakockát, földimogyorót, konfitált fokhagymát, frissen vágott kerti zsázsát valamint pár csepp földimogyorókrémet. Az asztalnál szedjük rá a forró levest.

 

Az alábbi recept  Robi nevéhez fűződik 🙂

Vélemény, hozzászólás?