Ezt a receptet is Ötvös Zsuzsinak, a Praliné Paradicsom blog írójának köszönjük!
A klasszikus New York cheesecake felturbózott változata: a kekszes alap mandulával és amaretti keksszel készül, a sajtkrémes rétegbe mandulakrém kerül, a tetejére pedig pikáns meggyzselé jön.
Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához:
Krémsajtos réteg:
- 450g krémsajt (Philadelphia-jellegű vagy mascarpone)
- 100g nádcukor
- 1ek liszt
- 80g Donum Terrae Mandulakrém
- 2 tojás
- 100g tejföl
- 1 rúd vanília kikapart magjai
Meggyzselé:
- 200g meggy ( fagyasztott)
- 3g pektin
- 2ek nádcukor
- kevés reszelt tonkabab ( elhanyagolható)
Elkészítés:
- A kekszes alaphoz a kekszet a mandulával morzsásra aprítjuk, majd hozzákeverjük az olvasztott vajat. Egy kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt vágunk, majd a forma aljában egy kanál hátával elegyengetjük-tömörítjük a vajas kekszmorzsát. 160°C-ra előmelegített sütőben 10 percig sütjük.
- A krémsajtos réteghez az összes hozzávalót egyneművé keverjük egy kézi habverő segítségével. Ráöntjük a kekszes alapra, és 160°C-os sütőben kb. 35 percig sütjük. Akkor jó, amikor már teljesen megszilárdult a teteje, a szélén pedig épphogy elkezdett pirulni. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
- A meggyzseléhez a meggyet botmixerrel pürésítjük, belereszeljük a tonkababot, majd melegíteni kezdjük. Mikor már gőzöl, hozzákeverjük a cukorral elkevert pektint, és folyamatosan keverve egy-két percig rotyogtatva főzzük. A sajtkrémes rétegre öntjük.
- Egy éjszakára hűtőbe tesszük a sajttortát.
Tipp: Ha van kész meggylekvár otthon, kínálhatjuk azt is a torta mellé a zselés réteg helyett!