Mandulakrémes sajttorta

Ezt a receptet is Ötvös Zsuzsinak, a Praliné Paradicsom blog írójának köszönjük!

A klasszikus New York cheesecake felturbózott változata: a kekszes alap mandulával és amaretti keksszel készül, a sajtkrémes rétegbe mandulakrém kerül, a tetejére pedig pikáns meggyzselé jön.

Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához:

  •  70g amaretti kekszMandulakrémes sajttorta
  • 30g darált mandula
  • 35g vaj

Krémsajtos réteg:

  • 450g krémsajt (Philadelphia-jellegű vagy mascarpone)
  • 100g nádcukor
  • 1ek liszt
  • 80g Donum Terrae Mandulakrém
  • 2 tojás
  • 100g tejföl
  • 1 rúd vanília kikapart magjai

Meggyzselé:

  • 200g meggy ( fagyasztott)
  • 3g pektin
  • 2ek nádcukor
  • kevés reszelt tonkabab ( elhanyagolható)

Elkészítés:

  1. A kekszes alaphoz a kekszet a mandulával morzsásra aprítjuk, majd hozzákeverjük az olvasztott vajat. Egy kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt vágunk, majd a forma aljában egy kanál hátával elegyengetjük-tömörítjük a vajas kekszmorzsát. 160°C-ra előmelegített sütőben 10 percig sütjük.
  2. A krémsajtos réteghez az összes hozzávalót egyneművé keverjük egy kézi habverő segítségével. Ráöntjük a kekszes alapra, és 160°C-os sütőben kb. 35 percig sütjük. Akkor jó, amikor már teljesen megszilárdult a teteje, a szélén pedig épphogy elkezdett pirulni. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
  3. A meggyzseléhez a meggyet botmixerrel pürésítjük, belereszeljük a tonkababot, majd melegíteni kezdjük. Mikor már gőzöl, hozzákeverjük a cukorral elkevert pektint, és folyamatosan keverve egy-két percig rotyogtatva főzzük. A sajtkrémes rétegre öntjük.
  4. Egy éjszakára hűtőbe tesszük a sajttortát.

 

Tipp: Ha van kész meggylekvár otthon, kínálhatjuk azt is a torta mellé a zselés réteg helyett!