Mogyorókrémes babka

mogyorokremes_babka-donum-terrae

Mogyorókrémes babka

Hozzávalók 2 kalácshoz:

  • a tésztához:
  • 60 dkg liszt
  • 2 dl tejszín
  • 1 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál só
  • a töltelékhez:
  • a tetejére:
    • 1 tojás
  • a cukorsziruphoz:
    • 1 dl víz
    • 10 dkg cukor

Elkészítés:

  1. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, szórunk bele egy csipet cukrot és lisztet, majd lefedve hagyjuk felfutni.
  2. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a cukrot, majd a nedves hozzávalókat: a tejszínt, a vajat, a tojásokat és az időközben felfutott élesztőt.
  3. Alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd mikor már szép gombóccá összeállt, fóliával és konyharuhával lefedve kelni hagyjuk 40-45 percig.
  4. A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, kettészedjük, és egyenként 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk őket.
  5. Az egyik tésztalapot megkenjük mogyorókrémmel, megszórjuk durvára vágott mogyoróval, és a hosszú oldalánál fogva feltekerjük.
  6. Egy éles késsel hosszában elvágjuk, a két féltekercset az oldalára fordítjuk, majd keresztben egymásra fektetjük, és óvatosan összetekerjük, ügyelve arra, hogy a vágott felük felfelé nézzen.
  7. A másik tésztalappal ugyanígy járunk el.
  8. Sütőpapírral bélelt püspökkenyér-formákba fektetjük a babkákat, és 30 percig kelni hagyjuk.
  9. Megkenjük az enyhén felvert tojással, majd 180 fokos, légkeveréses sütőben 30 percig sütjük.
  10. A cukorsziruphoz felforraljuk a vizet a cukorral.
  11. Amint kivesszük a sütőből a megsült kalácsokat, meglocsoljuk a cukorsziruppal, és 20 percig a formában hagyjuk, majd rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

Köszönjük a receptet a Kifőztük magazin csapatának.