Mogyorókrémes babka
Hozzávalók 2 kalácshoz:
- a tésztához:
- 60 dkg liszt
- 2 dl tejszín
- 1 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 10 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 2 tojás
- 1 teáskanál só
- a töltelékhez:
- 35 dkg Donum Terrae mogyorókrém
- 6 dkg mogyoró
- a tetejére:
- 1 tojás
- a cukorsziruphoz:
- 1 dl víz
- 10 dkg cukor
Elkészítés:
- A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, szórunk bele egy csipet cukrot és lisztet, majd lefedve hagyjuk felfutni.
- Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a cukrot, majd a nedves hozzávalókat: a tejszínt, a vajat, a tojásokat és az időközben felfutott élesztőt.
- Alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd mikor már szép gombóccá összeállt, fóliával és konyharuhával lefedve kelni hagyjuk 40-45 percig.
- A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, kettészedjük, és egyenként 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk őket.
- Az egyik tésztalapot megkenjük mogyorókrémmel, megszórjuk durvára vágott mogyoróval, és a hosszú oldalánál fogva feltekerjük.
- Egy éles késsel hosszában elvágjuk, a két féltekercset az oldalára fordítjuk, majd keresztben egymásra fektetjük, és óvatosan összetekerjük, ügyelve arra, hogy a vágott felük felfelé nézzen.
- A másik tésztalappal ugyanígy járunk el.
- Sütőpapírral bélelt püspökkenyér-formákba fektetjük a babkákat, és 30 percig kelni hagyjuk.
- Megkenjük az enyhén felvert tojással, majd 180 fokos, légkeveréses sütőben 30 percig sütjük.
- A cukorsziruphoz felforraljuk a vizet a cukorral.
- Amint kivesszük a sütőből a megsült kalácsokat, meglocsoljuk a cukorsziruppal, és 20 percig a formában hagyjuk, majd rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
Köszönjük a receptet a Kifőztük magazin csapatának.