Pác:
- 200 ml tej
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk majoránna
Pástétom:
- 500 g sertésmáj
- 1-1 ek. zsír és vaj
- 1 lilahagyma
- 2 ek diókrém
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk majoránna
- só, borskeverék
- 2-3 zsálya
- 30 g aszalt sárgabarack
Gyümölcsös aszpik:
- 30 g aszalt sárgabarack
- 1 th citromlé
- 3 ek barna cukor
- zselatin (a gyümölcspép mennyiségéhez igazodva)
Elkészítés:
A sertésmájat vékony csíkokra vágjuk és egy éjszakára, tej-fokhagyma-majoránna páclében áztatva hűtőszekrényben tároljuk. Másnap a májat szűrőbe téve lecsepegtetjük és serpenyőben vaj/zsír keveréket olvasztunk, amiben üvegesre pároljuk az apró kockékra vágott lila hagymát. Enyhén sózzuk és rátesszük a csíkokra vágott májat. Fűszerezzük, sózzuk, borsozzuk.
2 csapott ek. Donum Terra diókrémet teszünk hozzá, készre főzzük és botmixer segítségével krémes állagúra pürésítjük. Az aszalt sárgabarckot is hozzákeverjük, kis kockákra vágva.
Miközben fő a pástétomos alap, elkészítjük a gyümölcsös aszpikot; egy narancs héját lereszeljük és lűbasba tesszük. A nagyobbacska narancsoknak késsel levágjuk a héját és a gyümölcshúst darabokra vágva szintén a lábaba tesszük. Az aszalt barackokat is feldaraboljuk, meglocsoljuk citromlével és barna cukorral édesíthetjük. Közepes lángon 10-15 percig fedő alatt pároljuk, majd mérőedénybe öntve, botmixerrel pürésítjük. Minden dl gyümölcspéphez egy teaskanálnyi zseltaint számolva, visszatesszük melegedni a tűzhelyre majd szilikonmuffin formákba elosztva hűtőbe téve, dermedni hagyjuk.
Erre a gyümölcsös aszpikra kanalazzuk a langyosra hűlt pástétomot és frissentartó fóliával letakarva 1-2 órára fagyasztószekrénybe tesszük. Fagyasztóvól kivéve, forró vízvbe mártott késsel szépen szeletelhető. Ropogós pirítóssal és karakteres rukkola salátával kínálatam.
A reptet OlajBogyótól kaptuk receptversenyünkre. További receptek tőle itt.