Pikáns májpástétom citrusos gyümölcs aszpikkal

Hozzávalók:pikáns májpástétom

Pác:

  • 200 ml tej
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk majoránna

Pástétom:

  • 500 g sertésmáj
  • 1-1 ek. zsír és vaj
  • 1 lilahagyma
  • 2 ek diókrém
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk majoránna
  • só, borskeverék
  • 2-3 zsálya
  • 30 g aszalt sárgabarack

Gyümölcsös aszpik:

  • 30 g aszalt sárgabarack
  • 1 th citromlé
  • 3 ek barna cukor
  • zselatin (a gyümölcspép mennyiségéhez igazodva)

Elkészítés:

A sertésmájat vékony csíkokra vágjuk és egy éjszakára, tej-fokhagyma-majoránna páclében áztatva hűtőszekrényben tároljuk. Másnap a májat szűrőbe téve lecsepegtetjük és serpenyőben vaj/zsír keveréket olvasztunk, amiben üvegesre pároljuk az apró kockékra vágott lila hagymát. Enyhén sózzuk és rátesszük a csíkokra vágott májat. Fűszerezzük, sózzuk, borsozzuk.

2 csapott ek. Donum Terra diókrémet teszünk hozzá, készre főzzük és botmixer segítségével krémes állagúra pürésítjük. Az aszalt sárgabarckot is hozzákeverjük, kis kockákra vágva.

Miközben fő a pástétomos alap, elkészítjük a gyümölcsös aszpikot; egy narancs héját lereszeljük és lűbasba tesszük. A nagyobbacska narancsoknak késsel levágjuk a héját és a gyümölcshúst darabokra vágva szintén a lábaba tesszük. Az aszalt barackokat is feldaraboljuk, meglocsoljuk citromlével és barna cukorral édesíthetjük. Közepes lángon 10-15 percig fedő alatt pároljuk, majd mérőedénybe öntve, botmixerrel pürésítjük. Minden dl gyümölcspéphez egy teaskanálnyi zseltaint számolva, visszatesszük melegedni a tűzhelyre majd szilikonmuffin formákba elosztva hűtőbe téve, dermedni hagyjuk.

Erre a gyümölcsös aszpikra kanalazzuk a langyosra hűlt pástétomot és frissentartó fóliával letakarva 1-2 órára fagyasztószekrénybe tesszük. Fagyasztóvól kivéve, forró vízvbe mártott késsel szépen szeletelhető. Ropogós pirítóssal és karakteres rukkola salátával kínálatam.

 

A  reptet OlajBogyótól kaptuk receptversenyünkre. További receptek tőle itt.