Hozzávalók:
- 1 szaibling (400g)
- 350g sütőtök
- 8 kis kelbimbó
- 30g friss gyömbér
- 1 thai chili
- 1 gerezd fokhagyma
- 2ek szójaszósz
- 2ek Donum Terrae pirított szezámolaj
- 1/4tk rizsecet
- csipet barna cukor
- csipet só
- 1tk koriandermag
- 1/4tk fekete bors
- 1/2tk tengeri só
Elkészítés:
Mossuk meg a kelbimbót, távolítsuk el a fonnyadt külső leveleit és vágjuk a bimbót mérettől függően 4,6 vagy 8 cikkre. A sütőtököt vágjuk 1cm-es kockákra. Aprítsuk nagyon finom apró kockákra a thai chilit, a meghámozott gyömbért és a fokhagymát. Adjunk mindent egy nagy tálba és locsoljuk meg 2ek szójaszósszal, 2ek szezámolajjal és 1/4tk rizsecettel. Szórjuk meg egy csipet barna cukorral és egy csipet sóval, majd óvatosan, de alaposan kavarjuk össze a tál tartalmát. Hagyjuk fél órán át pihenni.
Egy nagy sütőtálat tegyünk a sütőrácsra és melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.
A szobahőmérsékletű halat mossuk le hideg vízzel és konyhapapírral töröljük szárazra. Mozsárban törjük össze a tengeri sót a fekete borssal és koriandermaggal. Alaposan dörszöljük be ezzel a fűszerkeverékkel a halat kívül és belül.
Vegyük ki a forró sütőtálat a sütőből. Kavarjuk át a zöldséget, adjuk a sütőtálba és oszlassuk el egyenletesen. Tegyük a tálat a zöldséggel kb. 10 percre a sütőbe (ez a sütőtök fajtájától és frisseségétől is függ, idősebb sütőtöknél nincs szükség elősütésre). Helyezzük a halat a zöldségágyra és süssük további kb. 25 percig 200°C-on a középső sínen.
Tálaláskor osszuk szét a zöldséget 2-3 előmelegített tányér között. A halról távolítsuk el a bőrét és dobjuk el. Kanállal fejtsük le a hal gerincéről a húsát és tegyük a zöldségre.
Nagy Robi igencsak kedveli a szaiblingot és hogy miért, azt ide kattintva el is meséli!