Szaibling ázsiai ihletésű sütőtökkel és kelbimbóval

dt_szaibling_sutotok_kelbimbo-430x283

Hozzávalók:

  • 1 szaibling (400g)
  • 350g sütőtök
  • 8 kis kelbimbó
  • 30g friss gyömbér
  • 1 thai chili
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2ek szójaszósz
  • 2ek Donum Terrae pirított szezámolaj
  • 1/4tk rizsecet
  • csipet barna cukor
  • csipet só
  • 1tk koriandermag
  • 1/4tk fekete bors
  • 1/2tk tengeri só

 

Elkészítés:

Mossuk meg a kelbimbót, távolítsuk el a fonnyadt külső leveleit és vágjuk a bimbót mérettől függően 4,6 vagy 8 cikkre. A sütőtököt vágjuk 1cm-es kockákra. Aprítsuk nagyon finom apró kockákra a thai chilit, a meghámozott gyömbért és a fokhagymát. Adjunk mindent egy nagy tálba és locsoljuk meg 2ek szójaszósszal, 2ek szezámolajjal és 1/4tk rizsecettel. Szórjuk meg egy csipet barna cukorral és egy csipet sóval, majd óvatosan, de alaposan kavarjuk össze a tál tartalmát. Hagyjuk fél órán át pihenni.

Egy nagy sütőtálat tegyünk a sütőrácsra és melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.

A szobahőmérsékletű halat mossuk le hideg vízzel és konyhapapírral töröljük szárazra. Mozsárban törjük össze a tengeri sót a fekete borssal és koriandermaggal. Alaposan dörszöljük be ezzel a fűszerkeverékkel a halat kívül és belül.

Vegyük ki a forró sütőtálat a sütőből. Kavarjuk át a zöldséget, adjuk a sütőtálba és oszlassuk el egyenletesen. Tegyük a tálat a zöldséggel kb. 10 percre a sütőbe (ez a sütőtök fajtájától és frisseségétől is függ, idősebb sütőtöknél nincs szükség elősütésre). Helyezzük a halat a zöldségágyra és süssük további kb. 25 percig 200°C-on a középső sínen.

Tálaláskor osszuk szét a zöldséget 2-3 előmelegített tányér között. A halról távolítsuk el a bőrét és dobjuk el. Kanállal fejtsük le a hal gerincéről a húsát és tegyük a zöldségre.

 

Nagy Robi igencsak kedveli a szaiblingot és hogy miért, azt ide kattintva el is meséli!

Vélemény, hozzászólás?