Miért használjunk nem finomított olajakat?

Közismert, hogy a finomított olajok nem egészségesek, de csak kevesen tudják miért. Kezdjük egy magyarázattal: miért szükséges az iparilag készített olajokat finomítani? A nagyüzemi gyártás során az olajat a hámozatlan magokból magas hőmérsékleten való kezeléssel vonják ki, ami magában foglal különféle kémiai folyamatokat, amelyek során pédául hexánt, egy kőolajszármazékot használnak. Az ilyen módon készült olaj emberi fogyasztásra nem alkamas, így ahhoz, hogy fogyaszthatóvá tegyék, legalább hat finomítási fázison kell az olajnak keresztülmennie. A finomítás azonban sajnos nemcsak a kellemetlen ízt, szagot és színt semlegesíti, hanem sok hasznos tápanyagot is.
Ezzel szemben a hidegen sajtolt Donum Terrae olajok nem esnek át egyetlen finomítási fázison sem. Nincs rá szükség, ugyanis a mechanikus préselés által kinyert olaj tiszta, valamint minden hasznos tápanyagát megőrzi.

Mi a haszna és mi az ára a finomításnak?

Miután az olaj és hexán keveréke elválik a magtól, az így kapott folyadékot 150 Celsius fokon elpárologtatják. A gumit, ami természetben megtalálható az olajban, a zsírsavakkal, lecitinnel, phospholipidekkel és a poliszacharidokkal együtt eltávolítják. A gumi eltávolítása azonban értékes ásványianyag veszteséggel jár, a kálcium, magnézium, vas és réz szintén eltűnik az olajból. Ebben a fázisban az olaj még rendelkezik a színanyagával, és általában gazdag arany vagy vöröses színű. Az ezután következő fehérítés – amit 110 Celsius fokon, 15-30 percig végeznek –, elpusztítja a klorofilt és a béta karotint, így színtelen olajat eredményez. Ezt követően 240-270 Celsius fokon, 30-60 percen át végzett szagtalanítás során nemcsak a finomítás alatt szerzett erős szagoktól és kellemetlen íztől szabadítják meg az olajat, hanem a természetes aromáktól is. Ennek az eljárásnak köszönhetően eltűnnek a vegyszerek és a mérgek az olajból, de ugyancsak elvesznek belőle a phitosterolok és az E-vitamin. Ez a finomítás utolsó fázisa, az élelmiszeripar így állítja elő a „tökéletes” terméket, ami a finomított liszttel és cukorral együtt számos modern kori betegség kialakulásáért felelős.

Mi módon jelentenek az iparilag készült olajok veszélyt az egészségünkre?

Az iparilag előállított olajok fogyasztása negatívan befolyásolja egészségünket. Ezek finomított olajok, melyek alacsony mennyiségben tartalmaznak esszenciális zsírsavakat, fogyasztásuk emiatt elősegíti a szív-és érrendszeri és egyéb betegségek elterjedését.

Miért fogyasszunk szűz olajokat?

Szűz olaj alatt azt értjük, hogy az olaj hagyományos préselési eljárással készül, ami általánosságban hidraulikus prés használatát jelenti. Az eljárás során a magokat megdarálják, majd 120 Celsius fokon megpirítják, ezután hidraulikus préssel lassan kipréselik a magokból az olajat.
A Donum Terrae tökmagolaj szűz olaj, amit Styriai tök magjából nyernek, melyet előzőleg enyhén megpirítanak. Az olajat egy 120 éves hidraulikus préssel nyerik ki a magokból, olyan hagyományos, megbízható technológia segítségével, amelynek köszönhetően az olaj bizonyítottan a legmagasabb tápértékkel és legfinomabb ízzel rendelkezik.

Ennek az olajnak számos előnye van, mely elsősorban a tök fajtájából ered. Kizárólag olyan tök fajták magját préseljük, amelyekben a magok héj nélkül találhatóak, mert ezeknek magasabb az E-vitamin tartalmuk, mint más tökfajtáknak. (Más tökmagolajok általában vegyes, héjas és héjnélküli magokból készülnek, mert a gépek technológiailag hidegen sajtolt olajok készítésére alkalmasak, nem pedig szűz olaj kinyerésére.) A 120 Celsius fokon való pirításnak köszönhetően megnövekedik a magok E-vitamin tartalma (ezt Karlovic György professzor “A Tökmagok Préselés Előtti Optimális Hidrotermikus Kezelése” című kutatómunkájában be is bizonyítja). A Donum Terrae szűz olajok további előnye, hogy más olajokhoz képest tovább eltarthatóak, a foszfatidok kivonásának köszönhetően. A legfőbb értékük pedig a nagyszerű íz! A tökmagolaj az egyik legfinomabb étkezési olaj. Elsősorban salátákhoz, öntetekhez használják, de alkalmas különféle szószok, mártogatók készítésére is. Sőt akár fűszerolajként, vagy önmagában, kenyérrel is fogyasztható!

Vélemény, hozzászólás?